Kijkers SpangaS chatten over ruzie en (v)echtscheiding met Korrelatie

0
1293

Het gaat niet goed tussen de ouders van Shirley en Tinco in de KRO-NRCV-jeugdserie SpangaS. De aflevering van vanavond roept naar verwachting veel emoties op bij de kijkers. Daarom werken de makers van SpangaS samen met hulplijn Korrelatie: kinderen en jongeren die zich in het verhaal herkennen en te maken hebben (gehad) met ruzie en (v)echtscheiding kunnen na de uitzending anoniem chatten met hulpverleners van Korrelatie. 

Shirley en haar broer Tinco reageren heel verschillend op de relatieproblemen van hun ouders. In het echte leven zullen kinderen, zelfs binnen gezinnen, hier ook ieder op hun eigen manier mee omgaan.

Relatieproblemen en echtscheiding staan al sinds de oprichting van Korrelatie in 1965 in de top vijf van onderwerpen waar mensen over willen praten. Sinds de jaren ’90 staan deze problemen zelfs in de top drie, naast psychische problemen en (huiselijk) geweld.

Korrelatie werkt ook al vijftig jaar samen met de publieke omroep, de afgelopen paar jaar met de makers van SpangaS. De hulpverleners staan over het algemeen met name volwassenen te woord, maar de hulpverlening rond SpangaS richt zich in het bijzonder op kinderen. Zij kunnen na afleveringen die over iets ‘spannends’ of vervelends gaan, zoals het omgaan met de dood of ernstige ziekten, aanranding, ruzie en echtscheiding, gratis en anoniem chatten met de psychologen en maatschappelijk werkers van Korrelatie.

Jean-Pierre van de Ven, psycholoog verbonden aan Korrelatie: “Een echtscheiding kan veel negatieve emoties oproepen. Niet alleen het leven van de scheidende partners, maar ook dat van hun kinderen staat vaak volledig op zijn kop. Omdat al veel mensen contact zoeken met Korrelatie over echtscheiding verwachten wij dat veel kinderen vanavond behoefte hebben aan een gesprek. En ook al weten ze vaak wel dat wat er in SpangaS gebeurt niet echt is, ze vergelijken de verhalen vaak met gebeurtenissen uit hun eigen leven. Wij zijn dan ook blij met deze unieke samenwerking met de makers van SpangaS: zij bekijken goed welke onderwerpen veel emoties bij hun vaak jonge kijkers oproepen  en vragen Korrelatie nazorg te verlenen. Omroepen kunnen Korrelatie ook benaderen voor andere programma’s en documentaires over psychische en psychosociale problemen.

Korrelatie heeft een speciale website voor de kijkers van SpangaS. Over de aflevering van vanavond kunnen kijkers mailen en chatten via http://chathulpjongeren.nl/scheiding