9 van de 10 zorgprofessionals ziet duidelijke meerwaarde van Ronald McDonald Huizen

Array

Grootschalig onderzoek onder ouders en zorgprofessionals bevestigt meerwaarde en medische relevantie Ronald McDonald Huizen en Huiskamers
Vrijwel alle artsen en verpleegkundigen bevestigen de belangrijke bijdrage van een Ronald McDonald Huis aan het medisch en psychologisch herstel van het zieke kind. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek onder ouders en zorgprofessionals, uitgevoerd in het kader van het 30-jarig jubileum van het Ronald McDonald Kinderfonds in Nederland.

Het onderzoek laat daarnaast zien dat ouders de Ronald McDonald Huizen zeer waarderen en dat zorgprofessionals de Huizen als een belangrijke factor zien voor de uitvoering van familiegerichte zorg. Deze en andere resultaten worden vandaag gepresenteerd tijdens een symposium voor zorgprofessionals, georganiseerd door het Ronald McDonald Kinderfonds.

Bevestiging medische relevantie
Zorgprofessionals zijn van mening dat het verblijf van ouders in een van de Huizen bijdraagt aan het medisch en psychologisch herstel van het kind. 95,3 % van de ondervraagde zorgprofessionals bevestigt dat een Ronald McDonald Huis in positieve zin bijdraagt aan de ziekenhuiservaringen van ouders en kind. Ook heeft volgens zorgprofessionals de aanwezigheid van een Ronald McDonald Huis voor het ziekenhuis een meerwaarde. Het ziekenhuis levert naar hun mening juist door de aanwezigheid van een Ronald McDonald Huis kwalitatief betere zorg.

Gasten waarderen de Huizen met het cijfer 9
In 1985 werd in Amsterdam het eerste Ronald McDonald Huis in Nederland (en in Europa) geopend. Dertig jaar na dato zijn er in Nederland 15 Ronald McDonald Huizen en 11 Huiskamers. Het Ronald McDonald Kinderfonds liet onderzoek uitvoeren onder ouders en zorgprofessionals door onderzoeksbureau ARGO (verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen) naar de waardering en relevantie van de Huizen en Huiskamers. Ouders die in 2014 gebruik hebben gemaakt van een van de Ronald McDonald Huizen waarderen hun verblijf gemiddeld met een 9 (op een schaal 1-10). De Huiskamers worden gemiddeld beoordeeld met een 8,3. Van de ondervraagde families geeft 97% aan de zorg voor hun zieke kind beter vol te kunnen houden door het verblijf in een Ronald McDonald Huis en ook beter tot rust te komen in een hectische periode. Daarnaast geven de ondervraagden aan dat het verblijf in een van de Huizen heeft bijgedragen aan het bij elkaar houden van het gezin in een moeilijke periode.

“Onze hele organisatie staat in dienst van ouders en hun zieke kinderen. We zijn dan ook erg trots op deze mooie waardering van ouders en zorgprofessionals. Daarnaast zijn wij erg blij met de bevestiging van zorgprofessionals dat onze Huizen een belangrijke bijdrage leveren aan het psychologisch en medisch herstel van het kind. Het geeft ons veel energie om dit mooie werk ook de komende dertig jaar te blijven doen”, aldus Marja van Bijsterveldt, directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds.

Rol Ronald McDonald Kinderfonds bij familiegerichte zorg
Bij familiegerichte zorg betrekken zorgprofessionals de familie bij het zorgproces van het zieke kind. Uit het onderzoek blijkt dat het verblijf in een Ronald McDonald Huis duidelijke effecten heeft op de participatie van ouders in de zorg als het kind in het ziekenhuis ligt. Bijna alle ondervraagde ouders (93%) stellen dat dicht bij het ziekenhuis zijn het eenvoudiger maakt om de aanwijzingen van zorgprofessionals op te volgen. Ook zorgprofessionals (90%) vinden dat ouders die dicht bij verblijven beter voor hun zieke kind kunnen zorgen, juist door de directe uitvoering van aanwijzingen die zorgprofessionals geven.

Marja van Bijsterveldt: “Samen met ziekenhuizen zal het Ronald McDonald Kinderfonds de komende jaren de familiegerichte zorg blijven ondersteunen, onder andere door het openen van meer Ronald McDonald Huiskamers in ziekenhuizen, ook op locaties waar geen Ronald McDonald Huizen staan. Dit toont de ambitie om nog meer families te ondersteunen in heftige periodes.”

Symposium voor zorgprofessionals
De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd door Peter van Linschoten, directeur van onderzoeksbureau ARGO, tijdens het door het Ronald McDonald Kinderfonds georganiseerde symposium voor zorgprofessionals.

Fotobijschrift: Guillano en Kelly verbleven in Ronald McDonald Huis Den Haag toen dochter Keyana in het ziekenhuis lag
Bron: hkstrategies

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen