Geluiden versterkt met stroom door de hersenen beter hoorbaar

Array

Mensen die wegens gehoorproblemen moeite hebben met het isoleren van één geluid uit een rumoer (denk aan een setting van een gesprek in een drukke kroeg) doen dat makkelijker als het ‘targetgeluid’ wordt versterkt met een zwakke elektrische stroom die via de schedel naar de hersenen wordt gestuurd. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, dat wordt gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. De fundamentele studie vormt de basis voor klinisch onderzoek in de toekomst.
Mensen die een hoorapparaat dragen weten hoe vervelend het kan zijn om in luidruchtige omgevingen met mensen te moeten praten. Het apparaat versterkt niet alleen het ‘targetgeluid’, maar ook alle ruis eromheen.

De publicatie ‘Endogenous delta/theta sound-brain phase entrainment accelerates the buildup of auditory streaming’  beschrijft hoe gezonde proefpersonen een specifiek geluid sneller oppikten uit achtergrondgeluid als het ritme van dat geluid werd ondersteund met een zeer zwakke, ritmische elektrische stroom door de hersenen. “De stroom wordt op een veilige manier op de schedel aangebracht en verlaagt eigenlijk de drempel om een ritmisch geluid te kunnen onderscheiden van ruis, vergelijkbaar met de methode van liplezen”, aldus onderzoeker Lars Riecke. Het fundamentele principe van deze methode publiceerde hij al in april dit jaar. “Deze studie komt iets meer in de richting van een toepassing in de praktijk, al hebben we proefpersonen naar akkoorden laten luisteren als ‘targetgeluid’ in achtergrondgeluid. In het dagelijks leven luisteren mensen natuurlijk naar bijvoorbeeld gesprekken op een cocktailparty, dus dat is de volgende onderzoekstap. Als ook daar dit principe blijkt te werken, komt een klinische trial in zicht.” Voor de vervolgstudie verwerft hij momenteel onderzoeksgeld.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen