Hoe kan je je kind informeren over donorconceptie

Array

Beginnen bij het Begin, eerste Nederlandse boek dat ingaat op de vraag hoe je kind te informeren over donorconceptie.
Tussen 2002 en 2013 zijn er in Nederland rond 6000 kinderen geregistreerd die geboren zijn met behulp van sperma-, eicel- en embryodonatie. Er is een stijgende trend te zien in het aantal fertiliteitsbehandelingen[1]. Dit zorgt ook voor een groeiende behoefte naar informatie over hoe en wanneer je je kind kan informeren over donorconceptie. Vooral heteroseksuele ouders blijken het moeilijk te vinden om hun kinderen te vertellen hoe ze zijn verwekt[2].

Om ouders van donorkinderen te helpen, heeft Fiom het boek Beginnen bij het begin uitgegeven. Het boek geeft antwoord op vragen als: Wanneer is het goede moment om erover te beginnen? Hoe sluit je aan bij de leeftijd en de ontwikkeling van je kind? En hoe ga je om met de reactie van je kind?

Diny Postema, Fiom: ‘Uit onze contacten met donorkinderen weten we hoe fundamenteel het is om je ontstaansgeschiedenis te kennen. Als je weet hoe je verwekt bent, helpt dat om te begrijpen wie je bent. Openheid hierover binnen een gezin is belangrijk. Maar hoe begin je als ouder het gesprek met je kind? Deze vraag hoorden we vaak. Daarom besloten we het boek Beginnen bij het begin te maken.

Het voorlichtingsmateriaal Telling and talking van Olivia Montuschi vormt de basis van het boek. Dit hebben we aangevuld met de kennis en hulpverleningservaring van Fiom rond adoptie, donorconceptie en afstammingsvragen. Naast praktische informatie bevat het boek ook ervaringsverhalen van ouders, donorkinderen, donoren en professionals.’

Het eerste exemplaar van Beginnen bij het begin is op 26 november aangeboden aan Han Middelplaats, Hoofd Ethiek bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Over Fiom
Sinds de oprichting in 1930 is Fiom professioneel betrokken bij mensen die vragen hebben over afstamming en ongewenste zwangerschap. Fiom biedt informatie, hulp en advies en deelt haar expertise over deze twee thema’s met publiek, politiek en professionals.

Als specialist op het gebied van zoekacties naar familie, KID-DNA, vondelingen en draagmoederschap weten we hoe belangrijk het is voor mensen om hun genetische verwantschap te kennen. Daarom helpt Fiom donorkinderen die op zoek zijn naar hun donor en halfbroers- en zussen, geadopteerden die op zoek zijn naar hun biologische familieleden en afstandsmoeders die op zoek zijn naar hun kind. Fiom beheert de unieke KID-DNA databank die een match bij anoniem donorschap mogelijk maakt.

1 Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting
2 Brewaeys, A.M.A., Brewaeys, M., & De Reus (2011). The donor’s future role in the child’s life: Views of parents and donors. Paper presented at the 27th annual meeting of the ESHRE, Stockholm, Sweden (3July – 6 July, 2011).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen