Medische keuring voor rijbevoegdheid

Array

Medische keuring voor verschillende groepen
Iedereen met een rijbewijs valt in een bepaalde categorie. Automobilisten, vrachtwagenchauffeurs, buschauffeurs, maar ook senioren en mensen met een beperking of handicap. In welke categorie je ook valt, op een bepaald punt kom je in aanmerking voor de medische keuring. Wanneer is een medische keuring noodzakelijk en waar wordt op getest?

Automobilisten vanaf 75 jaar
Als gezonde automobilist ben je vanaf je 75e verplicht een medische keuring te ondergaan om het rijbewijs te kunnen verlengen. Vanaf deze leeftijd val je namelijk in een risicogroep waarin over het algemeen de gezondheid sneller achteruit gaat. Daarnaast worden de ogen vaak slechter en neemt de reactiesnelheid af. factoren die in het verkeer heel belangrijk zijn. Bestuurders van 75 jaar of ouder moeten zich om de vijf jaar medisch laten keuren om het rijbewijs te behouden.

Mensen met een beperking of handicap
Mensen met een beperking of handicap kunnen hun rijgeschiktheid laten testen als er twijfel ontstaat over de rijvaardigheid. Vraag bij het CBR een beoordeling van rijgeschiktheid aan. Hierin worden een aantal vragen over de gezondheid gesteld. Voor zowel de verkeersveiligheid van de bestuurder zelf als van overige weggebruikers is het verstandig om bij twijfel aan een beoordeling deel te nemen.

Vrachtwagen- en buschauffeurs
Vrachtwagenchauffeurs en buschauffeurs zijn erg veel op de weg. De verkeersveiligheid is daarom onderdeel van hun werk. Als een rijbewijs C (vrachtwagen) of rijbewijs D (bus) voor het eerst aangevraagd wordt of verlengd moet worden, is een medische keuring verplicht. Voor 19 januari 2013 was het rijbewijs C en D 10 jaar geldig. Vanaf 19 januari 2013 is dat teruggebracht naar vijf jaar. Een medische keuring wordt vanaf 2013 dan dus ook om de vijf jaar uitgevoerd binnen deze groep.

Waar wordt op getest?
Een medische keuring wordt altijd door een arts verricht. Het kan voorkomen dat de arts een medisch specialist inschakelt, zoals een oogarts of een neuroloog. Tijdens een medische keuring wordt in het algemeen op de volgende onderdelen getest:

  • Hoe is het gezichtsvermogen? Zijn de ogen goed genoeg?
  • Functioneren de armen en benen goed?
  • Hoe hoog is de bloeddruk?
  • Is de lichamelijke en geestelijke gesteldheid goed om veilig een motorvoertuig te besturen?

Na de keuring wordt op advies van de arts door een medisch adviseur van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) bepaald of een Verklaring van geschiktheid wordt afgegeven. Met deze verklaring kan het rijbewijs worden verlengd.

Bron: UnitedConsumers

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen