Ziekenhuisapotheek Meander deskundig op Europees niveau

Array

De ziekenhuisapotheek van Meander Medisch Centrum is gespecialiseerd in het bereiden van – soms zeer specialistische – geneesmiddelen. Zij levert niet alleen aan opgenomen patiënten  van Meander, maar ook aan andere apotheken en ziekenhuizen in heel Nederland. In Europees verband verschijnt nu een nieuw standaardwerk waaraan een van de apothekers van Meander heeft bijgedragen.

Op 27 november is het nieuwe Europese standaardwerk gepresenteerd op het gebied van het bereiden van geneesmiddelen in (ziekenhuis)apotheken. Het zal worden gebruikt op universiteiten in heel Europa. De bijeenkomst vindt, in aanwezigheid van alle auteurs uit binnen- en buitenland, plaats in Meander Medisch Centrum. Het Amersfoortse ziekenhuis is hiervoor uitgekozen vanwege de moderne faciliteiten en vooruitstrevende manier van werken.

Het standaardwerk heet “Practical Pharmaceutics – An International Guideline for the Preparation, Care and Use of Medicinal Products”. Rogier Lange, ziekenhuisapotheker in Meander, is één van de auteurs van dit standaardwerk. “Bijzonder om in eigen ziekenhuis dit boek te presenteren. Dit past bij onze state of the art manier van werken en onze rol als bereidingscentrum.”

Hoofdredacteur Yvonne Bouwman-Boer voegt toe: “Meander laat zien dat een moderne aanpak van bereidingen in een middelgroot ziekenhuis haalbaar is en werkt. Het is een inspirerend voorbeeld van patiënt- en klantgerichtheid.’’

Ziekenhuisapotheek_Meander(1)De ziekenhuisapotheek beschikt over moderne bereidingsfaciliteiten en heeft alle certificaten en vergunningen die nodig zijn om geneesmiddelen te mogen bereiden voor opgenomen patiënten, voor patiënten van andere apotheken of ziekenhuizen en ook voor klinisch geneesmiddelenonderzoek. Dit zijn de zgn. doorleververgunning en fabrikantenvergunning. Op 12 november jl. gaf de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een positief oordeel over de medicatieveiligheid in Meander.

Foto-bijschrift: In de steriele bereidingsruimte van de ziekenhuisapotheek van Meander Medisch Centrum

Fotograaf: Christl Foekema/Meander Medisch Centrum

Bron: Meander Medisch Centrum

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen