Maag Lever Darm Stichting kent ruim 1,4 miljoen euro subsidie toe aan onderzoek

De Maag Lever Darm Stichting kent aan zes wetenschappelijke onderzoeksprojecten een subsidie van ruim 1,4 miljoen euro in totaal toe. Drie subsidies betreffen Career Development Grants, een onderzoek om darmontsteking bij te vroeg geborenen te bestrijden en twee onderzoeken met mini-darmen om de behandeling voor chronische ontstekingsziekten te verbeteren. Daarnaast ontvangen drie wetenschappelijke onderzoeksprojecten op het gebied van darmkanker subsidie.

Career Development Grants: Ondersteuning van jong talent
De Career Development Grant is toegekend aan Dr. Bunders (AMC), Dr. Elamin (MUMC) en Dr. Mokry (UMCU). De onderzoekers ontvangen elk € 250.000 voor een onderzoek van maximaal vier jaar. De Maag Lever Darm Stichting wil met de Career Development Grant maag-, darm- en leveronderzoek in Nederland stimuleren door talentvolle, jonge onderzoekers de mogelijkheid te bieden hun carrière te vervolgen binnen dit onderzoeksveld.

Met suikers uit moedermelk darmontsteking bij te vroeg geborenen te lijf gaan
Dr. Madeleine Bunders van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) ontvangt een Career Development Grant voor haar onderzoek naar necrotiserende enterocolitis (NEC), een ernstige darmontsteking die vooral voorkomt bij te vroeg geboren kinderen en pasgeborenen met een laag geboortegewicht. NEC gaat gepaard met verminderde doorbloeding van de darm, waardoor delen van de darm kunnen afsterven (necrose). Er is nog geen effectieve behandelmethode voor. Wel is bekend dat de verhouding tussen de verschillende cellen van het immuunsysteem in de darmen van baby’s de gevoeligheid voor NEC kan vergroten. En het vermoeden bestaat dat bepaalde bestanddelen uit moedermelk een gunstige invloed hebben op deze verhouding. In dit onderzoek wordt uitgezocht of bestanddelen uit moedermelk inderdaad een gunstig effect hebben op de immuun cellen in de darm, waardoor het ontstaan van NEC voorkomen kan worden.

Door mini-darmen behandeling van ziekte van Crohn verbeteren
Dr. Elhaseen Elamin van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC) ontvangt een Career Development Grant voor zijn onderzoek waarin hij mini-darmen gaat kweken uit stamcellen van patiënten met de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte in het spijsverteringskanaal. Bij patiënten met de ziekte van Crohn is de darmbarrière verstoord. Daardoor kunnen schadelijke stoffen makkelijker vanuit de darm het lichaam binnendringen en ontstekingen in stand houden. Dr. Elamin gaat uitzoeken hoe de barrièrefunctie van de darm wordt verstoord en hoe deze hersteld kan worden. Daarnaast gaat hij testen welke middelen de barrièrefunctie versterken. Zo kan op basis van dit onderzoek in de toekomst een geïndividualiseerde en kosteneffectieve behandeling voor patiënten met de ziekte van Crohn ontwikkeld worden.

Met mini-darmen het immuunsysteem bij chronische darmontstekingen leren kennen
Het onderzoek waarvoor Dr. Michal Mokry van het Universitair Medisch Centrum Utrecht een Career Development Grant ontvangt, richt zich op de darmwand. Deze bestaat uit verschillende celtypen die een rol spelen in de immuunreactie bij chronische darmontstekingsziekten (IBD). Tienduizenden Nederlanders kampen met een chronische darmontstekingsziekte. In de menselijke darm leven allerlei bacteriën die ons helpen bij het verteren van voedsel en het afweren van schadelijke micro-organismen. Het immuunsysteem heeft geleerd dat deze bacteriën onschadelijk zijn en tolereert hun aanwezigheid in de darm. Bij mensen met IBD reageert het immuunsysteem echter wel op deze onschuldige bacteriën met ontstekingsreacties tot gevolg. Hierdoor ontstaan klachten zoals braken, diarree, pijn en ernstige krampen. Dr. Mokry gaat met behulp van gekweekte mini-darmen de reactie van deze verschillende cellen op onschuldige bacteriën bestuderen en verwacht mogelijk zelfs nieuwe celtypen te ontdekken. Met deze informatie ontstaan nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van IBD.

Terugdringen van darmkanker
Dagelijks komen er 35 nieuwe patiënten met darmkanker in Nederland bij. Ruim 5.000 mensen overlijden jaarlijks aan deze ernstige ziekte. Daarmee is darmkanker de tweede vorm van kanker waar Nederlanders aan overlijden. Door het subsidiëren van onderzoeken op het gebied van darmkanker, wil de Maag Lever Darm Stichting een substantiële bijdrage leveren aan het terugdringen van darmkanker. De darmkankeronderzoeken vallen binnen één van de drie onderwerpen erfelijkheid, vroegdiagnostiek en screening en gepersonaliseerde behandeling. Elk project ontvangt maximaal €240.000 voor een onderzoek van maximaal vier jaar.

Uitzaaiingen darmkanker achterhalen met een bloedtest
Prof. Dr. Riccardo Fodde van het Erasmus Medisch Centrum ontvangt subsidie voor zijn onderzoek waarin hij een bepaalde groep darmkankercellen van patiënten met uitzaaiingen gaat identificeren en beschrijven. Jaarlijks overlijden 5000 Nederlanders aan dikke darmkanker. Vaak overlijden zij niet aan de tumor in de darm zelf maar door uitzaaiingen in andere belangrijke organen zoals de lever. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat alleen een bepaalde groep kwaadaardige kankercellen uitzaaiingen naar onder andere de lever kan veroorzaken. Deze groep darmkankercellen gaat Prof. dr. Fodde onderzoeken. Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen deze specifieke kankercellen in het bloed opgespoord en vernietigd worden. Prof. dr. Fodde verwacht dat in de komende vijf jaar een bloedtest ontwikkeld kan worden die uitzaaiingen constateert of voorspelt.

SLPI eiwit in darmkanker mogelijk aanknopingspunt nieuwe behandeling
Patiënten met een chronische darmontsteking (IBD) lopen meer risico op de ontwikkeling van darmkanker. Uit eerder onderzoek van Dr. Janneke Samsom van het Erasmus Medisch Centrum naar een mogelijke link tussen beide aandoeningen is gebleken dat een bepaald eiwit, SLPI, in beide gevallen extra veel voorkomt. In het onderzoek dat zij nu gaat uitvoeren, dankzij een subsidie van de Maag Lever Darm Stichting, gaat zij specifiek kijken naar de rol van dit SLPI eiwit bij het ontstaan van darmkanker. Als blijkt dat SLPI een belangrijke rol speelt in de groei van tumorcellen en het uitzaaien van tumorcellen, dan levert dit onderzoek mogelijke aanknopingspunten op voor een nieuwe behandeling.

Betere opsporing van lymfeklieruitzaaiingen: 47% minder onnodige operaties
Dr. Leon Moons van het Universitair Medisch Centrum Utrecht ontvangt subsidie voor zijn onderzoek naar nieuwe biomarkers die de aanwezigheid van lymfklieruitzaaiingen bij patiënten met darmkanker in een vroeg stadium kunnen voorspellen. Patiënten bij wie in een vroeg stadium darmkanker ontdekt wordt, kunnen behandeld worden door tijdens een endoscopie het tumorweefsel weg te halen. Als er echter sprake is van uitzaaiingen naar de lymfeklieren dan volstaat de reguliere endoscopie behandeling bij darmkanker niet en moet er geopereerd worden.

Op dit moment is het nog lastig om onderscheid te maken tussen deze twee groepen waardoor een groot aantal patiënten onnodig geopereerd wordt. Met de nieuwe biomarkers verwacht Dr. Moons te kunnen voorspellen wie een operatie nodig heeft en voor wie het endoscopisch verwijderen van de tumorcellen voldoende is. Hiermee kan het aantal onnodige chirurgische ingrepen naar verwachting met 47 procent dalen.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen