Nieuwe hoogleraar Keel-, Neus-, en Oorheelkunde

Peter Paul van Benthem is per 1 december benoemd tot hoogleraar en hoofd van de afdeling Keel- Neus- en Oorheelkunde (KNO) in het LUMC. Een van zijn aandachtsgebieden is duizeligheid, met name bij de ziekte van Ménière. Daarnaast maakt hij zich sterk voor evidence-based medicine en zorgkwaliteit.

De aandachtsgebieden van Van Benthem als KNO-arts zijn speekselklierchirurgie, operaties bij chronische oorontstekingen en diagnostiek en behandeling van de duizelige patiënt, met name patiënten met de ziekte van Ménière. Zijn wetenschappelijke inzet is de laatste jaren ook vooral op deze patiëntencategorie gericht geweest. Hij heeft zich ook altijd intensief bezig gehouden met evidence-based medicine en zorgevaluatieonderzoek om patiënten de best mogelijke behandeling te geven. Zo geeft hij jaarlijks een mede door hem opgezette nascholing evidence-based medicine in de KNO.

Initiator van vernieuwing
Als bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde was Van Benthem de trekker van de landelijke KNO-wetenschapsagenda. “Bij patiënten leven vaak andere vragen dan bij dokters. We waren de eerste vereniging van medisch specialisten die met patiëntenverenigingen om de tafel ging om gezamenlijk te kijken welke vragen als eerste wetenschappelijk moesten worden onderzocht. Daar is heel wat nieuw klinisch relevant onderzoek uit voortgekomen.”

De kersverse hoogleraar noemt de rol van een academisch centrum als initiator van zorgvernieuwing heel belangrijk. Hij vindt het essentieel dat zorgpartners, zoals KNO-artsen uit de regio, bij het wetenschappelijk onderzoek betrokken worden. “Betrokkenheid leidt er toe dat de resultaten ook eerder in de zorg geïmplementeerd worden en de kwaliteit van zorg voor de patiënt dus sneller beter wordt”, aldus Van Benthem.

Benthem

Over Peter Paul van Benthem
Peter Paul van Benthem (1961) studeerde geneeskunde in Rotterdam. Hij promoveerde in 1992 op translationeel, dierexperimenteel onderzoek naar de ziekte van Ménière. In 1992 rondde hij zijn opleiding tot KNO-arts af aan het UMCU. Daarna werkte hij als KNO-arts en opleider in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn. Hij bekleedt enkele nevenfuncties, zo is hij lid van het regionaal tuchtcollege te Zwolle en van de programmacommissie Kwaliteit van Zorg van ZonMw.

Kijk ook bij: KNO in het LUMC

Foto: LUMC

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen