Nederlanders van niet-westerse afkomst testen vaker op hiv/soa

Array

Nederlanders van niet-westerse afkomst laten zich vaker testen op hiv of andere soa dan autochtone Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit. De cijfers worden vandaag gepubliceerd op het ‘Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks’ van Soa Aids Nederland. De cijfers zijn in 2014 verzameld.

Van de (niet-westerse) allochtone Nederlanders liet 10,3% zich het afgelopen jaar testen op hiv en 12,0% op andere soa. Bij autochtone Nederlanders was dat respectievelijk 4,8% en 5,2%. Hanneke de Graaf, senior onderzoeker van Rutgers, licht toe: “Uit eerdere onderzoeken weten we dat bijvoorbeeld Nederlanders van Surinaamse en Antilliaanse afkomst seksueel actiever zijn. Het is goed om te zien dat zij de weg naar de testklinieken weten te vinden.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren van 17 t/m 24 jaar meer risico lopen op soa en/of hiv dan de personen die ouder zijn dan 25 jaar. Ruim één op de vijf 17 t/m 24-jarigen (21,5%) had meer dan één sekspartner in de afgelopen 12 maanden. Voor één op de zes (16,8%) was de laatste partner een los contact. Voor 7,1% van de jongeren van 17 t/m 24 jaar was het laatste sekscontact met een losse partner en zonder condoom. “Deze cijfers bevestigen dat aandacht voor veilige seksuele contacten vooral voor jongeren belangrijk blijft “, aldus Hanneke de Graaf.

Leefstijlmonitor
Rutgers heeft voor het onderzoek gebruik gemaakt van de Gezondheidsenquête/ Leefstijlmonitor van het CBS en samengewerkt met het RIVM en Soa Aids Nederland. In de Gezondheidsenquête zijn voor het eerst vragen opgenomen over seksueel gedrag en het risico op soa, hiv en ongeplande zwangerschap. In de kerncijfers is gekeken naar de verschillen hierin naar geslacht, leeftijd, herkomst en opleidingsniveau. Dit onderzoek wordt vanaf nu jaarlijks uitgevoerd. Daarnaast voert Rutgers vierjaarlijks het verdiepende onderzoek ‘Seksuele Gezondheid in Nederland’ uit. De resultaten van dat onderzoek worden in de eerste helft van 2017 bekend.

Meer informatie
Meer kerncijfers uit het onderzoek staan op: http://www.rutgers.nl/kerncijfers-leefstijlmonitor-seksuele-gezondheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen