Alexander Techniek en acupunctuur bewezen effectief bij chronische nekpijn

Array

Lessen Alexander Techniek (AT) en acupunctuurbehandelingen hebben een positief effect bij chronische nekklachten. Dit effect is ook een jaar na de lessen nog aantoonbaar. Dat blijkt uit een klinisch wetenschappelijk gerandomiseerd onderzoek onder 517 deelnemers, gepubliceerd op 3 november jl. in de “Annals of Internal Medicine”. Het driejarige onderzoek werd uitgevoerd aan de universiteit van York, Engeland.

De mate van nekpijn werd vastgesteld door middel van de NPQ (Northwick Park Questionnaire). De NPQ werd op 4 verschillende tijdpunten gemeten: voor de lessen (baseline) en na 3, 6 en 12 maanden. De 517 patiënten werden verdeeld in 3 groepen: 1) Alexander Techniek, 2) acupunctuur en
3) de standaardbehandeling van de huisarts.

In zowel de Alexander Techniek groep (deelnemers kregen 14 lessen, gegeven door AT leraren uit Engeland; aangesloten bij de beroepsvereniging STAT) als de acupunctuur groep (10 behandelingen) werd de pijn met meer dan 30% gereduceerd, gemeten na 12 maanden. De groep die de standaardbehandeling (medicatie en fysiotherapie) van de huisarts kreeg, liet geen klinisch relevante verbetering zien.

In zowel de Alexander Techniek groep als de acupunctuur groep werden geen nadelige bijwerkingen vastgesteld.

Het volledige onderzoek is terug te vinden op: http://annals.org/article.aspx?articleid=2467961

Alexander Techniek
De Alexander Techniek (AT) wordt onderwezen aan de meeste Conservatoria van Nederland, en bijvoorbeeld op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten aan de afdeling Dans en op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunst Academie.

AT is een methode die zich richt op het bewust worden, verbeteren en voorkomen van verkeerde/schadelijke fysieke en mentale gewoonte patronen die zo vaak bijdragen aan het ontstaan van pijn, spanning en stress.

De lessen verbeteren de algehele coördinatie, balans, houding en spiertonus. Van dagelijkse bewegingen zoals zitten, staan, bukken, lopen en computerwerk wordt geleerd hoe deze zo efficiënt mogelijk kunnen worden uitgevoerd. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan de balans tussen het hoofd en de hele wervelkolom.

Ziekte door nekpijn is een enorme maatschappelijke kostenpost. De kosten voor nek- en rugklachten in Nederland waren 1,3 miljard euro in 2011[1].

[1] Nationaal Kompas Volksgezondheid: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/nek-en-rugklachten/kosten/kosten#node-kosten-van-zorg-voor-nek-en-rugklachten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen