Roessingh in EO-serie ‘Kids met camera’s’

Array

Roessingh, centrum voor revalidatie in Enschede, is op 8 en 22 december te zien in het nieuwe EO-programma Kids met camera’s, het ziekenhuis door kinderogen. In deze serie registreert de Evangelische Omroep het ziekenhuisleven vanuit een nieuw perspectief: kinderen leggen zelf hun ziekenhuiservaring vast. In zes afleveringen volgt de kijker 24 kinderen tijdens hun aanwezigheid in het ziekenhuis of revalidatiecentrum. Van kleine ingrepen tot ingewikkelde behandeltrajecten van enkele weken: de kinderen delen hun belevenissen op geheel eigen wijze met het kijkerspubliek.

Vanuit revalidatiecentrum Roessingh worden de 11-jarige Bionda en de 13-jarige Stijn gevolgd. Bionda heeft  spina bifida (een open rug) en Stijn heeft hemiplegie, waardoor er sprake is van een halfzijdig letsel/verlamming als gevolg van een hersenbeschadiging. Hoe ondergaan zij en de andere kinderen de bezoeken aan het ziekenhuis of revalidatiecentrum, hoe reageren ze op tegenvallende uitslagen en hoe leren zij omgaan met hun ziekte? Bionda is te zien op dinsdag 8 december om 21.25 uur en Stijn op 22 december om 21.25 uur beide op NPO1.

Lief en leed
Door de spontane, eerlijke manier waarop de kleine patiënten lief en leed delen, is Kids met camera’s ontroerend en vertederend, maar vaak ook grappig. In de serie ziet de kijker onder andere hoe het geduld van de kinderen op de proef wordt gesteld tijdens het wachten op scans en foto’s, hoe zij de spanning voor een operatie ervaren, nemen de kinderen het ziekenhuiseten onder de loep en zien we hoe ze een bezoek van koningin Máxima beleven.

Veerkracht
In de pure reacties van de kinderen, ook tijdens nare berichten of lastige gebeurtenissen, komt hun veerkracht meer dan eens naar voren. Dit is volgens een woordvoerder van het Enschedese revalidatiecentrum exact de reden waarom Roessingh aan het programma deelneemt. “Roessingh heeft meegewerkt omdat het programma de kracht en flexibiliteit van een kind weergeeft. Niet vanuit de medische hoek, maar juist vanuit het kind geredeneerd en door de kinderen zelf op een speelse manier gefilmd.”

Verrassend veelzijdig
Met het programma hoopt de EO een verrassend en veelzijdig beeld te geven van de ervaringen van kinderen in het ziekenhuis. Zo is de ernst van de aandoening bij alle kinderen verschillend: van een gebroken arm tot een aangeboren hartafwijking en van een flapoor tot de ziekte van Duchenne. Hoewel de aanleiding voor het ziekenhuisbezoek bij ieder kind verschillend is, zien we bij hen kwetsbaarheid, maar bovenal kracht en doorzettingsvermogen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen