lezing Ellen ’t Hoen markeert ondertekening Socially Responsible Research and Licensing Policy

Ambassador Lecture “Pharmaceutical Monopolies: How Saving Lives became a Business” van Ellen ’t Hoen
Op dinsdag 8 december geeft Ellen ’t Hoen, expert op het gebied van geneesmiddelenbeleid en intellectueel eigendom en oprichter van de Medicines Patent Pool, een lezing met als titel “Pharmaceutical Monopolies: How Saving Lives became a Business.” Voorafgaand aan de lezing vindt de ondertekening van de SRRL Policy plaats. Met deze overeenkomst, opgesteld door de studentenorganisatie UAEM (Universities Allied for Essential Medicines), wil de Universiteit Maastricht maatschappelijk verantwoord onderzoek en innovatie op het gebied van gezondheid bevorderen.

Lezing
Ellen ’t Hoen gaat in haar lezing in op alternatieven voor de financiering van onderzoek en de voorlopersrol die universiteiten kunnen nemen door nieuwe methoden te ontwikkelen voor het beheer van intellectueel eigendom dat het algemeen belang dient.

De lezing vindt plaats in het kader van de Ambassador Lecture Series, ter ere van de ondertekening van de Socially Responsible Research and Licensing (SRRL) Policy. Deze overeenkomst is een initiatief van UAEM, een studentenorganisatie die zich inzet voor de beschikbaarheid van essentiële medicijnen in ontwikkelingslanden en wordt ondertekend door Martin Paul (collegevoorzitter UM), Albert Scherpbier (decaan Faculty of Health, Medicine and Life Sciences) en Jeffrey Buckle namens UAEM.

SRRL Policy
Gezondheid is een recht van ieder mens, gezondheidsresultaten zijn echter niet gelijk voor mensen. Bevordering van onderzoek naar verwaarloosde ziekten en toegang tot essentiële geneesmiddelen kan bijdragen tot de verbetering van de wereldgezondheid. Als educatieve en sociale instelling, betrokken bij multidisciplinair onderzoek op het gebied van gezondheid, geneesmiddelen en life sciences, is de Universiteit Maastricht ernstig verontrust over deze kwesties. Met de ondertekening van de SRRL Policy wil de UM maatschappelijk verantwoord onderzoek en innovatie op het gebied van gezondheid, medicijnen en biowetenschappen binnen de haar beschikbare middelen bevorderen.

Ellen ‘t Hoen
Ellen ’t Hoen is juriste, adviseur en gerenommeerd activiste die zich inzet voor toegang tot geneesmiddelen. Zij werkte jarenlang voor Artsen zonder Grenzen en was de oprichtster van de Medicines Patent Pool , een organisatie die zich inzet voor het beschikbaar stellen van goedkope geneesmiddelen in ontwikkelingslanden via het onderhandelen van octrooilicentieovereenkomsten met farmaceutische bedrijven.

Bron: Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen