Beweeg-app nu toegankelijk voor alle Bechterew-patiënten

De unieke beweeg-app ‘Bewegen met Bechterew Sint Maartenskliniek’ wordt al ruim een jaar met succes ingezet als een aanvullend onderdeel op de behandeling, binnen het gespecialiseerde ziekenhuis voor houding en beweging. Vanaf nu kunnen andere Bechterew-patiënten, die niet onder behandeling zijn in de Sint Maartenskliniek, ook gebruik maken van deze app. De app stelt patiënten in staat om waar en wanneer zij dat zelf willen, de juiste oefeningen te doen om hun klachten te verminderen.

De ziekte van Bechterew is een chronische ontsteking van de gewrichten van het bekken en wervelkolom, die gepaard gaat met een geleidelijke verstijving van het ontstoken gewricht. Hierbij wordt het gewrichtskapsel en kraakbeen vervangen door bot. Het aangedane gewricht verstijft dan helemaal. De patiënt merkt dit doordat hij/zij steeds stijver wordt in de rug en/of de nek. De ziekte kan ook gepaard gaan met ontstekingen in andere gewrichten. Er zijn in Nederland ruim 12.000 patiënten met de ziekte van Bechterew.

Meer oefenen dankzij app
Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van deze ernstige reumaziekte. Willemijn Noort, medisch hoofd Reumatologie van de Sint Maartenskliniek in Woerden: “Voor Bechterew-patiënten is het belangrijk om dagelijks oefeningen te doen die de wervelkolom soepel houden en de spierkracht en conditie verbeteren. Met deze app kunnen patiënten zelf hun oefeningen eenvoudig en op de juiste manier uitvoeren, naast de fysiotherapie die zij krijgen. Ik zie dat patiënten dankzij de app dagelijks of meerdere keren per week oefenen. Dat is grote winst.” Fysiotherapeut Wouter Kroon oefent al enige tijd met patiënten aan de hand van de app: “Het is een fijne manier van oefenen voor patiënten: aan de hand van de filmpjes in de app kunnen zij controleren of ze de oefeningen thuis goed uitvoeren. Ook heeft het een praktisch voordeel: eerder gaven wij de oefeningen voor thuis mee op papier, maar die kunnen kwijtraken, dat gebeurt met een app via de telefoon niet.” Tevens zien patiënten de meerwaarde van de app. Bert, één van de patiënten vertelt: “Door de diversiteit aan oefeningen gebruik ik de app vaak. Soms heb ik meer behoefte aan oefeningen voor de rug, soms voor de heiligbeengewrichten. Als de app er niet was, zou ik thuis minder hebben geoefend, omdat ik de oefeningen snel vergat.”

Gebruik
Voordat een patiënt de beweegapp kan gebruiken, wordt een uitgebreid overleg met de fysiotherapeut aanbevolen. Daarbij kan worden gekeken welke oefeningen geschikt zijn en hoe vaak men die kan herhalen. In de app worden de oefeningen getoond aan de hand van filmpjes, waarin een model de oefeningen stapsgewijs voordoet. Zo kunnen patiënten zien hoe de oefeningen precies moeten worden uitgevoerd, waarbij ze worden geholpen door een voice-over. Men kan de oefeningen ook vastleggen en daarmee afwisseling aanbrengen in het eigen oefenschema. Willemijn Noort: “We zien dat de app een nuttig hulpmiddel is die de huidige fysiotherapeutische behandeling kan verbeteren en bovendien toegankelijker maakt voor patiënten. Daarom willen we deze app nu ook graag met andere patiënten, die niet onder behandeling zijn in de Sint Maartenskliniek, delen.”

De app is kosteloos en beschikbaar in zowel de App Store (IPhone) als de Play Store (Android), onder de naam ‘Bewegen met Bechterew Sint Maartenskliniek’, te herkennen aan het groene icoontje.

Bron: St Maartenskliniek

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen