Toekomstperspectief voor ontslagen medewerker ontbreekt

Array

30.000 werknemers van de Rabobank in Nederland horen vandaag hoe de toekomst van de bank er de komende jaren uit ziet, 9.000 banen zullen er verdwijnen. En voor hoeveel medewerkers er überhaupt nog toekomst is? Een bekend probleem voor honderden zo niet duizenden thuiszorgmedewerkers.

Unie voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie reageert op de grote reorganisatie die is aangekondigd door Rabobank
Reinier Castelein over de ongekend ongekend grote reorganisatie die is aangekondigd door Rabobank. Castelein ziet Rabobank zichzelf herpakken na jaren van crisis. Dat ingrijpen nodig is, erkent de voorzitter van de grootste vakbond in de all-finance. “Het station van de discussie over wel of niet ingrijpen zijn we gepasseerd. Het gaat nu om de vraag hoe? Een sociaal plan, gaat zeker over geld, maar speerpunt van De Unie is, werk, werk, werk. Wij zetten alles op alles voor nieuw werk voor de Rabomedewerker die zijn of haar baan verliest. Maatregelen dus gericht op het creëren van inkomenszekerheid in een veranderende arbeidsmarkt. Het past in de traditie van de bank om bezig te zijn met maatschappelijke vraagstukken. Van Wiebe Draijer vragen wij naast zijn nieuwe toekomstperspectief voor de bank, ook toekomstperspectief voor de medewerkers waar hij afscheid van neemt.”

Iedereen weet al lange tijd dat er een flink aantal medewerkers in de hele sector hun baan gaan kwijtraken. Toch is er nog steeds geen toekomstvisie om deze duizenden mensen weer aan het werk te helpen. “Voor De Unie is het prioriteit nummer één om er voor te zorgen dat de mensen die hun baan verliezen weer aan het werk komen. Door fouten aan de top van de sector hebben veel bankmedewerkers de laatste jaren gefungeerd als kop van jut op feesten en partijen. Vertrapt en verguisd door de politiek en de boze burger. Deze mensen staan er nu alleen voor.”

De Unie heeft afgelopen twee weken 500 medewerkers individueel gesproken. De belangrijkste boodschap die wij meekregen was, dat een deel van het bedrijfsmanagement zelf bang is om hun baan te verliezen. En om die reden hun teamleden niet de ruimte durven te geven om in een mobiliteitstraject te stappen. Immers een leeglopend team maakt dat de teamleider boventallig dreigt te worden. “De Unie zet in op maximale ruimte voor de Rabomedewerker zodat hij of zij kan werken aan het eigen arbeidsmarkperspectief. Wij gaan alles op alles zetten om de Rabomedewerker aan het werk te houden. Daar houdt geen bedrijfsmanagement ons in tegen.”

—————————————————-

Inmiddels worden banen van medewerkers in de thuiszorg beter beschermd. Staatssecretaris Van Rijn heeft daarover afspraken gemaakt met vakbonden FNV, CNV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Er komen nieuwe functies en de regels waardoor werknemers beter moeten worden beschermd, worden aangescherpt, maar de afspraken zijn niet bindend. Hoe zit het met het perspectief van deze reeds ontslagen medewerkers in de zorg? Is de “race to the bottom” in de Nederlandse arbeidsmarkt hiermee gestopt, vraagt Janine Budding van MedicalFacts zich af? Veel gemeenten houden zich niet aan prijsafspraken die zij maakten met zorginstanties in de zogenoemde ‘Code verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning’.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen