Eindfase project ‘Toekomstbestendige beroepen binnen de verpleging en verzorging’

Op woensdag 2 december 2015 is de stuurgroep van het project ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging’ voor de laatste keer bijeengekomen. De leden hebben de uitkomsten van de bestuurlijke consultatie met elkaar besproken en aan de hand daarvan hun definitieve conclusies getrokken over de beroepsprofielen van de hbo-verpleegkundige, mbo-verpleegkundige en verzorgende en de contouren van een overgangsregeling. Op 13 januari 2016 wordt het definitieve rapport van de stuurgroep aan de minister van VWS aangeboden.

In vervolg op het project ‘Verpleging & Verzorging 2020’ is eind april 2015 het project ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging’ gestart.

Het doel van het project is om informatie aan te leveren die nodig is voor aanpassing van de Wet BIG met betrekking tot toekomstbestendige beroepen voor hbo-verpleegkundigen, mbo-verpleegkundigen en verzorgenden. Voor het wetgevingstraject is input vanuit het veld en een breed draagvlak onder betrokken partijen van belang.

In de periode april tot oktober 2015 is hard gewerkt aan het opstellen van beroepsprofielen voor de verzorgende, de mbo-verpleegkundige en de hbo-verpleegkundige en een voorstel voor een overgangsregeling. Naast literatuurstudie zijn er gesprekken gevoerd en bijeenkomsten gehouden met beroepsbeoefenaren, experts en vertegenwoordigers van diverse betrokken partijen. In een overleg op 14 oktober jl. heeft de stuurgroep voorlopig ingestemd met de beroepsprofielen en de contouren van een overgangsregeling.

Voordat de stuurgroep definitieve conclusies trok in dit project, wilde ze eerst de relevante landelijke partijen bestuurlijk consulteren over de voorlopige resultaten. Daarom zijn half oktober 2015 de drie concept beroepsprofielen en het voorstel voor een overgangsregeling voorgelegd aan de besturen van deze partijen met de vraag of ze zich hierin konden vinden. Eind november 2015 heeft de stuurgroep de reacties van de verschillende partijen terug ontvangen.

Alle partijen gaven aan zich te kunnen vinden in de beroepsprofielen en het voorstel voor een overgangsregeling. Wel had een aantal partijen nog suggesties of opmerkingen over deze voorlopige resultaten. In het stuurgroep-overleg van 2 december jl. zijn deze punten besproken. Dit heeft geleid tot het definitieve advies van de stuurgroep aan de minister van VWS. Doekle Terpstra: “Een belangrijke mijlpaal is behaald: na jarenlange discussie gaat nu eindelijk onderscheid gemaakt worden tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen. Dat is een stap vooruit voor de zorg in Nederland! Bovendien ligt er nu voor het eerst een breed gedragen beroepsprofiel voor de verzorgenden. Dit gezamenlijke resultaat is behaald door inzet en betrokkenheid van een groot aantal partijen. Chapeau!”

Op 13 januari 2016 wordt het rapport van de stuurgroep aangeboden aan de minister van VWS. Het definitieve rapport komt beschikbaar nadat de minister dit in ontvangst heeft genomen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen