Nieuwe eisen voor zelfzorgplatforms gepubliceerd

Array

Aansluiting persoonlijk gezondheidsdossier in toetsingskader zelfzorgplatforms
Voldoet mijn zelfzorgplatform aan de minimale eisen van patiënten, zorgverleners en verzekeraars? Op die vraag geeft het toetsingskader 2016 van coöperatie Zelfzorg Ondersteund (ZO!) antwoord aan leveranciers.

Het Toetsingskader 2016 is een update van het kader dat in 2014 gepubliceerd werd. Hierin staan eisen waaraan applicaties moeten voldoen op het gebied van informatie en functionaliteit. Bijvoorbeeld over privacy, beveiliging en koppelingen met het Huisartsen Informatie Systeem (HIS). De belangrijkste aanvullingen in het kader voor 2016 zijn betere aansluiting op het persoonlijk gezondsheidsdossier (PGD) en meer mogelijkheden voor apps en devices. Verder gaat het kader niet meer alleen over diabetes, maar ook over COPD, astma en cardiovasculair risicomanagement (CVRM).

Lijst met goedgekeurde platforms
Leveranciers kunnen hun platform voorleggen aan een van de vier door ZO! geselecteerde onafhankelijke auditpartijen. De auditor toetst het platform. Wanneer het voldoet het aan de eisen, dan wordt het toegevoegd aan de lijst met goedgekeurde platforms op de website van ZO!. Directeur Pieter Jeekel van ZO!: ‘Deze lijst maakt het voor zorgverleners veel gemakkelijker om een keuze te maken. Als een platform op de lijst staat, dan is de basis goed. Zorgverleners hoeven alleen maar te kijken naar de inhoud en de vorm van het goedgekeurde platform: wat sluit het beste aan bij hun eigen aanvullende eisen en wensen? Dat geeft duidelijkheid.’

Geld om te beginnen
De bedoeling is uiteindelijk dat er verschillende krachten gaan werken om de patiënt te helpen het gezondste uit zichzelf naar boven te halen. Jeekel: ‘Het is prettig om te zien dat veel zorggroepen de platforms nu al willen gebruiken. We willen toe naar ongeveer 500.000 gebruikers van zelfzorgplatforms. Als basisplatforms dit aantal gebruikers hebben, wordt het voor derden, zoals ontwikkelaars van apps en devices, ook interessanter om erop aan te sluiten en te innoveren in zelfzorg. Om die opschaling te realiseren, maken we niet alleen een toetsingskader, maar zorgen we er ook voor dat er daadwerkelijk beweging komt. Dat doen we door budget te regelen en de implementatie gemakkelijker te maken met onze zogenoemde Scan en Plan.’

Meer informatie: Werkgroep Tooling en Scan & plan

De coöperatie Zelfzorg Ondersteund is een samenwerking van:

Patiënten vertegenwoordigers: Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), Diabetes Vereniging Nederland (DVN). Longfonds en Hart en Vaat Groep zijn recent aangemeld.
Zorgaanbieders vertegenwoordigers: Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), Ineen, Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) als waarnemer.

Zorgverzekeraars: Achmea/Zilveren Kruis, CZ, Coöperatie VGZ, Menzis, ONVZ en De Friesland. www.zelfzorgondersteund.nl

Documentatie:
Het document “Basiseisen voor zelfzorg platforms 2016” en een overzicht van de geselecteerde auditors is beschikbaar via de website van ZO!: zelfzorgondersteund.nl/aanpak/werkgroep-tooling/

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen