Aantal hart- en vaatpatiënten neemt toe tot 1,4 miljoen in 2040

Het aantal patiënten met een hartinfarct, een beroerte en/of hartfalen zal de komende decennia sterk oplopen naar 1,4 miljoen in 2040, een stijging van 65% ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit berekeningen van het RIVM in opdracht van de Hartstichting. Deze ontwikkeling is te keren door vooral hoge bloeddruk en roken terug te dringen.

Door de vergrijzing van de bevolking zal het aantal patiënten met een hartinfarct, een beroerte en/of hartfalen de komende decennia toenemen tot 1,4 miljoen Nederlanders in 2040. In 2011 waren dit nog 850.000 patiënten. In 2040 zullen er 930.000 mensen met een hartinfarct of ernstig vernauwde kransslagaders zijn (600.000 in 2011), 343.000 mensen met een beroerte (186.000 in 2011) en 275.000 mensen met hartfalen (130.000 in 2011). Sommige van deze patiënten hebben meerdere aandoeningen tegelijk.
Op dit moment bedragen de totale zorgkosten voor hart- en vaatziekten circa 8,3 miljard euro. Deze kosten zullen volgens de Hartstichting fors stijgen als gevolg van de groei van het aantal patiënten.

Risicofactoren
Deze ontwikkeling is tegen te gaan door factoren aan te pakken die de kans op hart- en vaatziekten vergroten (risicofactoren). Het terugdringen van een hoge bloeddruk en van roken kan de grootste daling in het aantal hart- en vaatpatiënten tot gevolg hebben. Beide kunnen namelijk zowel hartinfarcten en angina pectoris als beroertes en hartfalen voorkomen.

Als iedereen in Nederland een gezonde bloeddruk zou hebben, zou dat leiden tot 360.000 minder patiënten met hart- en vaatziekten in 2040. Als vanaf nu iedereen zou stoppen met roken, zouden er in 2040 320.000 mensen minder hart- of vaatpatiënt zijn. Daarnaast vormen ook een verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht en te weinig lichaamsbeweging belangrijke risicofactoren.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting:

“De cijfers spreken voor zich. Hart- en vaatziekten hebben een enorme impact op onze maatschappij, in de eerste plaats voor hart- en vaatpatiënten die vaak langdurig ziek zijn. Er móet nu iets veranderen om het aantal slachtoffers te verminderen en ook om de almaar stijgende zorgkosten te drukken. Het is noodzakelijk dat we hart- en vaatziekten in een vroeger stadium kunnen herkennen en behandelen, zodat minder mensen ziek worden. Daarnaast moeten we nieuwe manieren vinden om een gezonde leefstijl lang vol te houden. Het is urgent dat de overheid, het bedrijfsleven en de zorg zich integraal inzetten om dit probleem aan te pakken.”

Nieuwe cijfers hart- en vaatziekten
Bovenstaande cijfers over hart- en vaatziekten staan in de nieuwe publicatie Hart- en vaatziekten in Nederland 2015

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen