Zorgverzekering 2016, hier moet u op letten

Array

Het zorgverzekeringseizoen is weer volop in bedrijf. Zorgverzekeraars hebben hun premie voor de zorgverzekering 2016 bekend gemaakt en indien u voor 1 januari uw lopende polis heeft opgezegd, kunt tot uiterlijk 31 januari 2016 een nieuwe verzekeringspolis afsluiten. Een polis die beter bij uw situatie past, een betere premie heeft of betere voorwaarden bevat. Waar moet u op letten?

Eigen risico 2016
Het eigen risico is voor 2016 door de overheid vastgesteld op € 385,-. Dit houdt in dat u de eerste € 385,- aan zorgkosten zelf moet betalen. Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg die in uw basisverzekering zit. Een bezoek een aan een medisch specialist in het ziekenhuis, medicijnen en spoedeisende hulp zijn hier voorbeelden van.

Aanvullende verzekering
Naast de verplichte basisverzekering kunt u kiezen voor een aanvullende verzekering. Met de juiste aanvullende verzekering bent u verzekerd voor zorg die u gebruikt en betaalt u niet voor zorg die u niet nodig heeft. Zo sluit u geen aanvullende verzekering af voor een vergoeding voor brillen of lenzen als u niet brildragend bent. Maar sluit u wel een aanvullende verzekering af als u veel naar de fysiotherapeut gaat.

Vrijwillig eigen risico
Het is mogelijk om een vrijwillig eigen risico te kiezen. Dit bedrag komt bovenop het verplicht eigen risico. U kunt kiezen uit een verhoging van 100, 200, 300, 400 of 500 euro. In ruil voor het vrijwillig eigen risico betaalt u minder premie op de zorgverzekering.

Vrije keus
Een restitutiepolis heeft voordelen en geeft meer zekerheid omdat nu nog niet duidelijk is welke zorgverleners wel en niet gecontracteerd zijn.De grote verzekeraars kunnen nog niet zeggen met welke ziekenhuizen ze volgend jaar een contract hebben. VGZ liet eind november weten nog maar 25 procent van de ziekenhuizen te hebben gecontracteerd, Achmea tweederde.CZ zou nog maar 25 procent van de ziekenhuizen hebben gecontracteerd. Menzis zou op 65 procent zitten. Met een restitutiepolis loopt u minder risico dat u bij de zorgverlener niet terecht kunt omdat deze geen contract met uw zorgverzekering heeft.  Met een restitutiepolis heeft u vrije keuze uit zorgaanbieders.
Gaat u naar een zorgaanbieder zonder contract? Dan schiet u zelf de rekening voor en kunt u deze bij uw zorgverzekering declareren.
Goede zorgaanbieders vindt u snel en gemakkelijk in Vergelijk en Kies. Bij de meeste zorgverzekeringen wordt bij een contract Maximaal 100% van het marktconform tarief. Maar ook al de zorgverlener geen contract heeft. Voor sommige zorg betaalt u wel uw eigen risico en/of eigen bijdrage.

Bij UnitedConsumers heeft u de mogelijkheid ook de mogelijkheid om te kiezen voor een restitutiepolis van VGZ. U moet deze dan wel aanvinken in het tweede tabblad. De standaardkeuze staat op een uitgebreide naturapolis. U kunt deze veranderen naar een restitutiepolis door op het tweede tabblad te klikken op de tekst “Meer info of een andere basisverzekering?” Kies voor de optie: VGZ Eigen Keuze!

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen