Het OM heeft nagelaten DNA van bijna 12.000 veroordeelden af te nemen

Array

Het Openbaar Ministerie heeft nagelaten van bijna 12.000 veroordeelden DNA af te nemen. Het gaat naast veel dieven en geweldplegers ook om tientallen moordenaars, verkrachters en aanranders, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

“Op grond van de Wet ‘DNA-onderzoek bij veroordeelden’ zijn mensen die veroordeeld zijn voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan verplicht om celmateriaal af te staan. Deze personen krijgen een oproep om tijdens een spreekuur op het politiebureau celmateriaal af te staan. In verreweg de meeste gevallen (85?87%) staan opgeroepen veroordeelden celmateriaal af na een bevel, zonder dat een aanhoudingsbevel uitgevaardigd hoeft te worden. Sommige veroordeelden geven geen gehoor aan het bevel van het Openbaar Ministerie en onttrekken zich aan de verplichting om celmateriaal af te staan. Het OM vaardigt in deze gevallen een aanhoudingsbevel uit en signaleert deze personen in het landelijke opsporingsregister (OPS). Deze veroordeelden kunnen op ieder moment worden aangehouden en overgebracht worden naar een politiebureau waar alsnog celmateriaal afgestaan moet worden. De veroordeelden kunnen bijvoorbeeld worden aangehouden bij een verkeerscontrole of bij een paspoortcontrole op het vliegveld. In het geval van de veroordeelde geen bekende woon- of verblijfplaats gaat het OM direct over tot signalering van de veroordeelde in het OPS.

De Minister van Veiligheid en Justitie heeft de politie de opdracht gegeven om van alle personen van wie een GBA?adres bekend is (1765 in juni 2015) en die kunnen worden getraceerd, voor einde 2015 celmateriaal te hebben afgenomen. Op 15 november 2015 waren 1.269 gevallen van de 1.765 afgehandeld (ca. 73% werkvoorraad); eind dit jaar moeten de resterende 479 veroordeelden die in het opsporingsregister staan, zijn afgehandeld. Ten aanzien van de overige gesignaleerden (zonder bekend GBA-adres) wordt in opdracht van de Minister de opsporing, op basis van een voorafgaand uit te voeren bestandsanalyse, geïntensiveerd. De politie maakt daarbij gebruik van alle interne en openbare bronnen om de mogelijke verblijfsplaats van de veroordeelde te achterhalen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen