55-plussers en seksuele oriëntatie

Array

Verschillen tussen lesbische, homoseksuele, biseksuele en heteroseksuele 55-plussers beperkt. Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen tussen lesbische, homoseksuele, biseksuele (LHB) en heteroseksuele 55-plussers: zij zijn even gezond, hebben even goede sociale contacten die ze even vaak zien en zijn even tevreden met hun leven. Wel rapporteren LHB 55-plussers meer arbeidsongeschiktheid (12% versus 5%) en meer gedachten aan zelfmoord en/of pogingen daartoe (gedachten: 30% versus 22%; pogingen: 7% versus 3%). Ongeveer een op de tien (12%) van de LHB 55-plussers kreeg negatieve reacties op zijn/haar orientatie in het afgelopen jaar. Drie op de tien (31%) is naar niemand open over de gevoelens voor seksegenoten.

Ongeveer een op de tien LHB 55-plussers verwacht dat toekomstige zorgverleners niet goed met hun seksuele orie?ntatie kunnen omgaan en een op de vijf verwacht dat medebewoners van een tehuis er problemen mee gaan hebben.Beide groepen verwachten in de toekomst mantelzorg vanuit hun sociale netwerk. LHBs verwachten zorg van vrienden, heteroseksuelen van kinderen en partner.

55-plussers_Dit blijkt uit de SCP-publicatie 55-plussers en seksuele orie?ntatie. Ervaringen van lesbische, homoseksuele, biseksuele en heteroseksuele 55-plussers die verschijnt op 10 december, de Dag van de Mensenrechten. Drs. Jantine van Lisdonk en dr. Lisette Kuyper schreven dit rapport op verzoek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), verantwoordelijk voor het beleid op het gebied van homo-emancipatie. Het rapport is gebaseerd op een landelijk onderzoek onder 375 LHB en 361 vitale, zelfstandig wonende heteroseksuele 55-plussers.

Weinig verschillen in welzijn
Het rapport gaat over lesbische, homoseksuele en biseksuele (LHB) 55-plussers in Nederland. Het SCP heeft gekeken naar overeenkomsten en verschillen tussen LHB en heteroseksuele 55-plussers in sociale participatie, welzijn en verwachtingen omtrent toekomstige (mantel)zorg. Ook gaat het rapport in op een aantal zaken die alleen bij LHB 55-plussers een rol spelen, zoals het meemaken van negatieve reacties, het wel of niet open zijn over je oriëntatie en verwachtingen die LHB’s hebben over de LHB-vriendelijkheid van de zorg.

bbbbbbb

Informatie over deze publicatie
Auteur(s)
Publicatiedatum 10 december 2015
Trefwoorden
Prijs € 16,50
Aantal pagina’s 108
ISBN/ISSN/anders 978 90 377 0766 3
Reeks Publicatie
Volgnummer 2015-30

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Directie Emancipatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen