Gratis vuurwerkbril voor Rotterdamse basisschoolkinderen

Burgemeester Aboutaleb heeft vrijdag samen met oogarts Tjeerd de Faber van Het Oogziekenhuis Rotterdam de eerste vuurwerkbrillen uitgedeeld aan de kinderen van basisschool Jacob Maris in Rotterdam. Ze hopen hiermee dat het aantal Rotterdamse kinderen met oogletsel door vuurwerk de komende jaarwisseling wederom afneemt. In totaal worden in Rotterdam en omgeving 55.000 vuurwerkbrillen uitgedeeld.

Bij de laatste jaarwisseling raakten ongeveer 15 kinderen in de regio gewond aan hun ogen door vuurwerk. In totaal liepen 207 mensen in Nederland letsel op aan één of twee ogen: 37% daarvan was blijvend letsel en 50% was 22 jaar of jonger. Reden genoeg voor Nederlandse oogartsen om de politiek te motiveren preventief op te treden door kinderen te beschermen met een speciale vuurwerkbril.

Om hier een bijdrage aan te leveren, deelt de Gemeente Rotterdam ruim 55.000 vuurwerkbrillen uit aan basisschoolleerlingen in de gemeente. Als aftrap van de actie werden vandaag bij basisschool Jacob Maris in Rotterdam de eerste brillen weggegeven aan kinderen uit groep 7 en 8. Burgemeester Aboutaleb en Tjeerd de Faber, oogarts bij Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, gaven de kinderen uitleg over vuurwerk en deelden de eerste brillen persoonlijk uit. Ook werd de nieuwe vuurwerkspot van de Gemeente Rotterdam gelanceerd met als titel: ‘Laat vuurwerk niet ’t laatste zijn wat je ogen zien!’. Deze spot wordt de komende periode vertoond op TV Rijnmond en verspreid via online kanalen om jongeren bewust te maken van de gevaren van vuurwerk.

Oogarts Tjeerd de Faber maakt zich al jarenlang hard voor een verbod op consumentenvuurwerk, maar zolang er geen verbod is, roept hij iedereen op om een vuurwerkbril op te zetten. “Teveel mensen raken tijdens Oud & Nieuw gewond aan hun ogen door vuurwerk. Daarom kunnen we niet vaak genoeg benadrukken dat het belangrijk is een vuurwerkbril op te zetten, zowel als je zelf vuurwerk afsteekt als wanneer je ernaar kijkt. Het dragen van een vuurwerkbril moet even vanzelfsprekend worden als het dragen van een autogordel”, aldus De Faber.

Steeds meer organisaties haken aan bij de vuurwerkbrillencampagne van Tjeerd de Faber en Het Oogziekenhuis Rotterdam. Zo ook optiekketen Pearle Opticiens die dit jaar wederom 70.000 gratis vuurwerkbrillen uitdeelt in Nederland. Deze gratis vuurwerkbrillen zijn tot en met 31 december af te halen bij de winkels van Pearle Opticiens.

Bron: Het Oogziekenhuis Rotterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen