Megastudie naar leefomgeving ouderen

Array

Dertien instituten, waaronder het Erasmus MC, gaan onderzoeken welke leefomgeving in de stad het prettigst is voor senioren.

Senioren Eindhoven
Het Erasmus MC coördineert de Europese-Amerikaanse-Canadese studie, die Mindmap heet. Tienduizenden ouderen uit onder meer Eindhoven, Amsterdam, Hamburg, Parijs en Turijn doen mee.

Subsidie
De Europese Unie heeft voor het project € 5,7 miljoen beschikbaar gesteld, via Horizon2020. De stad staat in de studie centraal, omdat bijna driekwart van de Europese ouderen daar woont.

Steden vergelijken
Het bijzondere aan het onderzoek, zegt projectleider dr. Frank van Lenthe van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg, is dat de leefomgevingen van diverse steden worden vergeleken. Doorgaans beperken dit soort studies zich tot één stad.

Groene omgeving
Gemeten wordt de ‘mentale gezondheid’, waardoor ouderen mogelijkheden kunnen benutten en kunnen deelnemen aan de samenleving. De stad oefent hier invloed op uit. Neem een groene omgeving: parken en groenstroken nodigen ouderen uit tot wandelen, maar kunnen ook als onveilig worden ervaren als daar jongeren rondhangen. En leidt bijvoorbeeld overlast die senioren ervaren tot een hogere bloeddruk? Ook dat gaan de wetenschappers uitzoeken.

Age-friendlyDe WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is op zoek naar ‘age-friendly cities’, zegt Van Lenthe. De stad voor ouderen via slimme ingrepen aantrekkelijk maken, helpt depressie en andere oorzaken van mentale ongezondheid bij hen te voorkomen.

Mindmap start 1 januari 2016 en loopt vier jaar.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen