Op weg naar nieuw goedkoop poliovaccin

Array

Promotie Barbar Sanders: ‘Development of novel Inactivated Poliovirus Vaccines: Breaking away from convention’.
Het gebruik van een nieuwe cellijn om een gei?nactiveerd vaccin voor polio te maken, kan de prijs ervan drukken omdat er meer vaccin kan worden geproduceerd tegen dezelfde kosten. De synthetische productie van virussen voor gebruik in een vaccin in plaats van het te kweken uit biologisch materiaal, vergroot de kans dat een vaccin vrij is van ongewenste bestanddelen.

Dit stelt Sanders in haar proefschrift over methoden om de bestaande poliovaccins te verbeteren. Het doel is om hiermee de uitroeiing van de ziekte polio dichterbij te brengen. Alle verbeteringen die ze heeft onderzocht, kunnen het vaccin verbeteren, maar de invoering daarvan is niet eenvoudig. De bestaande vaccins hebben al zestig jaar hun diensten bewezen, maar er zijn nieuwe nodig om de nadelen van de bestaande vaccins te overwinnen. Alleen dan is het mogelijk de ziekte wereldwijd uit te roeien, aldus de promovenda.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen