Veel Nederlanders weten niet hoe ze hun hersenen gezond kunnen houden

Array

Dit constateert de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO) uit een nieuw eigen onderzoek dat vandaag wordt gepresenteerd. In het onderzoek werd gevraagd of mensen weten welke leefstijlfactoren een rol zouden kunnen spelen bij het krijgen van de ziekte van Alzheimer. Voor deze hersenziekte is helaas nog geen geneesmiddel. Wel blijkt uit alle statistieken dat gezonde hersenen, gezonde bloedvaten en een gezond hart de kans kunnen verkleinen op het krijgen van alzheimer.

Uit het onderzoek komt naar voren dat maar liefst tweederde van de ondervraagden (66,8%) denkt dat beweging geen rol speelt bij het krijgen van de ziekte van Alzheimer. Regelmatige lichaamsbeweging bevordert de bloedsomloop en is dus uitermate belangrijk voor gezonde hersenen.

‘Verrassend, noemt ISAO-directeur Marc Petit de onderzoeksresultaten, ‘dat er zoveel onwetendheid is bij mensen hoe ze hun hersenen gezond kunnen houden . Doordat de statistieken uitwijzen, dat mensen met gezonde hersenen minder kans hebben de ziekte van Alzheimer te krijgen, hebben wetenschappers het sterke vermoeden dat gezonde hersenen wel degelijk een grote rol spelen in het voorkomen en vertragen van alzheimer. En dan is een gezonde leefstijl dus heel belangrijk.‘ Petit pleit in de toekomst daarom voor meer wetenschappelijk onderzoek naar preventie en de invloed van een gezonde leefstijl in relatie tot alzheimer.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat meer dan de helft (58%) van de mensen denkt dat het drinken van alcohol een rol speelt bij het krijgen van alzheimer. En dat opleiding niet van invloed is (64%), net als het eten van olijfolie (56%). Meer dan de helft van de ondervraagden (57%) denkt dat roken een grotere kans geeft op het krijgen van deze ziekte, net als het hebben van stress (53%) of de aanwezigheid van een hoge bloeddruk (45%).

Maar er is ook veel onwetendheid over welke factoren een rol kunnen spelen bij het krijgen van de ziekte van Alzheimer. Van de ondervraagden weet 38% niet dat lichaamsgewicht van invloed is. En bijna de helft van de ondervraagden weet niet dat suiker, diabetes of het innemen van slaapmiddelen een rol spelen. Daarnaast is een opvallend gegeven uit het onderzoek, dat iets meer dan de helft van de ondervraagden (52%) zich zou willen laten testen op de ziekte van Alzheimer, indien dit mogelijk zou zijn. Aan het onderzoek hebben ruim 15.000 mensen meegedaan.

Gezonde hersenen
Gezonde hersenen zouden statistisch gezien de kans kunnen verkleinen alzheimer te krijgen en/of te vertragen. Een gezonde leefstijl; gezond eten en genoeg beweging zijn daar de belangrijkste factoren voor. Overgewicht, diabetes, roken en een hoge bloeddruk spelen volgens diverse wetenschappelijke statistieken wel degelijk een rol bij het ontwikkelen van alzheimer, deze factoren zijn niet bevorderlijk voor een goede bloedsomloop. En het is met onze hersenen net als met onze spieren, je moet ze blijven trainen en activeren om ze sterker te maken. Beter geactiveerde hersenen zorgen voor een langzamere aftakeling. Volgens de statistieken blijken bijvoorbeeld mensen met meer opleiding een kleinere kans te hebben de ziekte te krijgen. Overigens is in geen enkel onderzoek aangetoond dat het drinken van alcohol direct een rol speelt bij het ontwikkelen van Alzheimer.

Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO)
ISAO is een van de belangrijkste Nederlandse non-profit organisaties die wetenschappelijk onderzoek ondersteunt naar de oorzaken van en behandelingsmethoden voor de ziekte van Alzheimer en verwante vormen van dementie. Daarnaast geeft zij voorlichting over de ziekte. ISAO is opgericht in 1993 en is volledig afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven. ISAO wordt ondersteund door een Wetenschappelijke Adviesraad. Zie ook www.alzheimer.nl

Drs. Marc Petit ambieert als directeur/bestuurder van ISAO nog meer ambitieuze wetenschappers kansen te kunnen geven hun talenten in te zetten voor de ziekte van Alzheimer. Hij heeft een ruime ervaring in de zorg. De laatste 10 jaar werkte hij als directeur/bestuurder in verschillende sectoren in de zorg; in de psychiatrie en in de jeugd- en de verstandelijk gehandicaptenzorg. Met ingang van 2014 zet hij zich in voor het vinden van oplossingen voor de ziekte van Alzheimer.
enquete uitkomsten
Bron: Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen