Angst laat bloed sneller stollen

Array

De term ‘bloedstollende film’ kan letterlijk opgevat worden. LUMC-onderzoekers ontdekten dat kijken naar een horrorfilm ertoe leidt dat er meer van de bloedstollingsfactor VIII in het bloed komt. Ze beschrijven hun resultaten in de kersteditie van The British Medical Journal.

“We hadden het vermoeden dat angst het bloed weleens sneller zou kunnen laten stollen”, vertelt Banne Nemeth, arts-onderzoeker op de afdeling Klinische Epidemiologie van het LUMC.

Een bedreigende situatie kan immers gepaard gaan met verwondingen. Het is dan een voordeel om je bloed sneller te kunnen laten stollen, zodat je minder kans loopt op fatale bloedingen.

Bloedwaarden meten
14 gezonde deelnemers, allen onder de dertig jaar, keken ongeveer negentig minuten naar de horrorfilm Insidious, een week later keken ze even lang naar een niet enge maar leerzame film over champagne (A year in Champagne). Tien deelnemers bekeken deze twee films in omgekeerde volgorde. Voor en na de films werden er bloedwaarden gemeten. Bij 12 deelnemers (57 procent) nam de hoeveelheid stollingsfactor VIII toe na het kijken van de horrorfilm, dat gebeurde slechts bij 3 (14 procent) deelnemers na de film over champagne.

Griezelfilms niet mijden
Verhoging van stollingsfactoren betekent niet dat er meteen bloedstolsels ontstaan, stelt Nemeth gerust. Mensen met een verhoogde stollingsneiging hoeven griezelfilms dus ook niet te mijden. Bloedstolling ontstaat door een cascade van eiwitten die actief worden. “We hebben vier eiwitten gemeten en alleen bloedstollingsfactor VIII blijkt bij een significant deel van de horrorfilmkijkers verhoogd”, aldus Nemeth, die het onderzoek uitvoerde samen met Luuk Scheres, mede-onderzoeker op de afdeling Klinische Epidemiologie.

Er is altijd een evenwicht tussen stolling en antistolling in het lichaam, legt Nemeth uit. Het lichaam lijkt zich klaar te maken om het bloed snel te kunnen laten stollen, maar er zijn meer prikkels nodig, zoals een wond. “Beschadigd weefsel geeft weefselfactor af, dat de stolling echt op gang brengt, maar dat gaat waarschijnlijk sneller als er meer stollingsfactoren in het bloed zijn.”

Lees het volledige artikel op de BMJ-website (en bekijk het filmpje)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen