Ontwikkelaar zorgrobot Zora krijgt miljoeneninvestering

Array

Summa wil bijdragen aan maatschappelijk belang robots
De Zeeuwse investeringsmaatschappij Summa investeert €2,2 miljoen in de eerste humanoïde robot voor de zorg: Zora. Het geld zal ook worden gebruikt voor de uitbreiding van de ‘robotfamilie’ met toepassingen voor o.a. gemeenten, hotels en thuiswonende ouderen. De zorgrobot is ontwikkeld door de Belgische startup QBMT. Daarnaast heeft Summa de robotontwikkelaar in staat gesteld het bedrijfspand in Oostende te kopen voor de assemblage van robots, wat vijftig extra banen oplevert. 

Zora is een 57 centimeter grote programmeerbare robot die over allerlei sensoren beschikt waardoor ze kan lopen en praten. De robot is inmiddels verkrijgbaar in zestien talen. Wereldwijd zijn al meer dan 200 Zora’s ingezet, met name in verzorgingshuizen waar ze wordt gebruikt bij revalidatie, animatie en dagbesteding. QBMT is momenteel actief in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Finland en sinds kort ook in Japan, Australië en de VS.

Steeds grotere rol 
“Naast vastgoed investeren en participeren we in kansrijke projecten, de ontwikkeling van robots is daar een mooi voorbeeld van”, aldus Miranda Cok, CEO van Summa. “Ze gaan de komende jaren een steeds grotere rol spelen in ons dagelijks leven. Zora heeft ook een maatschappelijk belang en daar dragen we graag ons steentje aan bij.”

Door de investering van Summa kan QBMT verder met het ontwikkelen van de robotfamilie. Het tweede familielid is gistermiddag gelanceerd: een dienstenrobot die veel breder kan worden ingezet dan alleen in de zorg. De robot kan mensen ontvangen, wegwijs maken, met ze meelopen, enzovoort. Volgens QBMT kan de robot ingezet worden voor ziekenhuizen, gemeentehuizen en scholen, maar ook voor de horeca. Daarnaast krijgt Zora naar verwachting in 2016 nog een broertje, een soort butlerrobot, en een zusje dat zich zal richten op ouderen zodat ze langer alleen thuis kunnen wonen.

Door de ontwikkelingen bij QMBT komen er, naast de 24 huidige werkplekken, 50 extra banen bij.

Over Summa
Summa NV is een investeringsmaatschappij die naast koop, verhuur en (her)ontwikkeling van vastgoed participeert in verschillende kansrijke projecten, waaronder zorgrobot Zora. Het bedrijf werd in 1994 opgericht en werkzaam in Nederland en België. Summa NV had in 2014 een balanstotaal van 327 miljoen euro met een nettowinst van 12,8 miljoen euro.

Recente artikelen