Zelfredzaamheid online op de radar

Array

Hoe zelfredzaam is iemand? Dat is natuurlijk een lastige vraag! Er zijn verschillende instrumenten die een meting mogelijk maken, neem bijvoorbeeld de ZelfredzaamheidsRadar (ZRR). Deze radar is inmiddels een breed gebruikt middel om de zelfredzaamheid te scoren, vooral op papier. SymaX brengt daar verandering in door ook een online versie beschikbaar te maken via mextra.nl/zr

Deze ZRR maakt gebruik van 15 verschillende domeinen waar een score van ‘afhankelijk’ (1) tot ‘zelfredzaam’ (5) gegeven. De 15 domeinen gaan in op vele aspecten van het leven, bijvoorbeeld eten & drinken, mobiliteit, hygiëne en dagelijkse activiteiten. De radar is ontwikkeld door LOCOmotion (Knibbe & Knibbe), op basis van de Care Dependency Scale van Dijkstra et al.

Toevallig ontdekte SymaX het bestaan van de ZRR via een klant: “En dan print ik de radar, vul hem in, scan hem in en voeg hem toe aan het digitale documenten dossier binnen MeXtra.”. Dat moest anders kunnen, was er dan nog geen online versie? Nee! In een prettige en nauwe samenwerking met LOCOmotion is toen de online ZelfredzaamheidsRadar ontstaan, ontwikkeld in een recordtijd van een paar weken.

Wat is nou het nut van de ZelfredzaamheidsRadar voor SymaX? “Wij laten ons dossiersysteem graag aansluiten bij wensen uit de praktijk”, aldus Geert Klein Breteler, eigenaar en oprichter van SymaX. “Wij wilden graag de Radar in MeXtra kunnen toevoegen, maar kwamen er toen achter dat hij nog niet online bestond. Kleine moeite om de ZRR ook beschikbaar te maken voor mensen die nog geen MeXtra gebruiker zijn.”

Momenteel is de ZRR alleen ‘stand-alone’ beschikbaar op de website mextra.nl/zrr. Dit is veilig: via een https-verbinding (met zo’n groen slotje) worden gegevens veilig verstuurd en de namen en waarden worden niet opgeslagen. Een ingevulde radar kan worden geprint en via die optie ook lokaal worden opgeslagen als PDF-bestand.

In de toekomst wordt de radar ook binnen MeXtra beschikbaar gemaakt, waarbij ingevulde versies wel worden opgeslagen. Zo wordt het mogelijk verschillende perioden in het leven van een cliënt of patiënt te vergelijken en vooruitgang of achteruitgang makkelijk te contacteren. Geert Klein Breteler: “Wederom op basis van co-creatie met onze klanten zoeken we naar de beste implementatie. Hoe kunnen wij zorgverleners het beste ondersteunen met ‘uitdeuken’ van de radars?”.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen