Vaccin kan toekomstige MERS-uitbraken voorkomen

Array

Vaccin maakt dromedarissen immuun voor Mers
Een team van Nederlandse, Spaanse en Duitse onderzoekers heeft een vaccin ontwikkeld waardoor kamelen minder virus uitscheiden als ze besmet worden met het MERS coronavirus. Omdat het virus voornamelijk via kamelen op mensen wordt overgedragen, kan het vaccin mogelijk toekomstige uitbraken onder mensen voorkomen. De onderzoekers hebben hun vinding gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Het nieuwe coronavirus, officieel Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus, veroorzaakt een ontsteking in de luchtwegen en kan voor mensen fataal zijn. Tot nu toe zijn 1600 mensen besmet  geraakt, vooral in het Midden Oosten.  Een derde deel van hen is overleden. Er nog geen vaccin tegen MERS en antivirale middelen lijken weinig soelaas te bieden.

Het virus wordt door dromedarissen op mensen overgedragen.  Het onderzoek was er daarom op gericht het virus bij de bron aan te pakken.  ‘Door kamelen te vaccineren wordt het risico op uitbraken onder mensen mogelijk geminimaliseerd’, zegt Bart Haagmans, onderzoeksleider en viroloog bij het Erasmus MC. In de studie werden 8 kamelen besmet met het virus. De helft werd 3 weken voorafgaand aan de besmetting gevaccineerd. De gevaccineerde kamelen maakten antilichamen aan waardoor ze zowel minder ziek als minder besmettelijk werden.’

Voor het nieuwe vaccin werd  een zogenaamde spike-eiwit van MERS coronavirus ingebracht in het genoom van een verzwakte stam van pokkenvirus (MVA). Deze gemanipuleerde virussen vormen de basis van het nieuwe vaccin. Het nieuwe vaccin kan mogelijk ook worden gebuikt om mensen te vaccineren. De onderzoekers starten daar nu een studie voor.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen