JBZ lijkt uitbraak Klebsiella onder controle te hebben

Array

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft deze week in twee delen alle opgenomen patiënten onderzocht op de aanwezigheid van de multiresistente NDM Klebsiella pneumoniae. Gisterenavond is het tweede deel van dit onderzoek afgerond. Het ziekenhuis heeft daarbij op zijn verpleegafdelingen geen nieuwe patiënten gevonden die drager zijn van deze bacterie. Wel zijn er 3 patiënten buiten het ziekenhuis drager gebleken. Voorzichtige conclusie is dat de uitbraak van de NDM Klebsiella pneumoniae onder controle is.

Het ziekenhuis houdt een slag om de arm. Om zeker te weten dat er geen nieuwe patiënten drager zijn geworden, onderzoekt het de komende week alle opgenomen patiënten opnieuw. De patiënten die drager zijn en nog opgenomen liggen in het ziekenhuis, worden onder strikte hygiënemaatregelen verpleegd. De meeste patiënten die drager bleken, hebben het ziekenhuis verlaten. De afdelingen die een opnamestop hadden, zijn inmiddels gereinigd en konden op 18 december 2015 weer open.

Patiënten buiten het ziekenhuis drager
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft niet alleen alle patiënten in huis onderzocht maar ook alle patiënten buiten het ziekenhuis die in een bepaalde periode in het ziekenhuis hebben gelegen. In totaal heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis bij 19 patiënten (binnen en buiten het ziekenhuis) de bacterie geconstateerd. In totaal zijn ruim 900 patiënten onderzocht. De bacterie heeft bij hen geen infecties veroorzaakt. Het ziekenhuis wil graag weten of zij drager zijn omdat dit van belang is als zij opnieuw moeten worden opgenomen. Dan moet het ziekenhuis deze patiënten in isolatie verplegen.

De bacterie is op zich ongevaarlijk. Mensen kunnen drager zijn zonder er last van te hebben. Bij ernstig verzwakte mensen kan de bacterie infecties veroorzaken en dan met name urineweginfecties. In Nederland komt de multiresistente bacterie NDM Klebsiella pneumoniae vrijwel niet voor.

Bron: JBZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen