Live meekijken tijdens orthopedische ingrepen in St. Anna Ziekenhuis

Op vrijdagmiddag 18 december kregen een veertigtal fysiotherapeuten de mogelijkheid live mee te kijken bij twee orthopedische operaties (voorste kruisbandoperatie en een bankart repair bij een instabiele schouder). Doel van deze middag was kennisdelen en samen werken aan een zo’n soepel mogelijk behandeltraject voor de cliënt. De middag werd georganiseerd door maatschap Orthopedie van het St. Anna Ziekenhuis en medisch sportgezondheidscentrum TopSupport (Eindhoven).

Inkijkje
Via een videoverbinding konden de deelnemers de operaties ‘realtime’ volgen en tegelijkertijd vragen stellen aan de orthopeden in de operatiekamer.

Tevens was er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de aanwezige orthopeden in de zaal. Van deze mogelijkheden werd veelvuldig gebruik gemaakt. Na de operaties volgden nog twee workshops.

De operaties en de workshops boden samen een mooi inkijkje in de zorg rondom cliënten die vaak zowel door eerstelijnszorgverleners (o.a. fysiotherapeuten, huisartsen, etc) als tweedelijnszorgverleners (o.a. sportartsen, orthopeden) worden behandeld.

Pure winst
De middag was succesvol, de aanwezigen enthousiast.”Zo’n bijeenkomst is heel waardevol!”, aldus Thea Sybesma één van de aanwezige orthopedisch chirurgen van het St. Anna Ziekenhuis. “De operaties en de discussies hierover zorgen dat de verschillende betrokken professionals – of dit nu een fysiotherapeut, een sportarts of orthopeed is – gezamenlijk de zorg voor een cliënt nog beter kunnen organiseren. Door dit soort sessies begrijp je elkaar beter, leer je van elkaars werkwijzen en ervaar je de mogelijkheden die de verschillende behandelingen bieden. Dat is pure winst voor ons als professionals maar zeker ook voor de cliënt.”

Continu leren
De maatschap Orthopedie van het St. Anna Ziekenhuis organiseert in samenwerking met TopSupport, evenals het ziekenhuis onderdeel van de St. Anna Zorggroep, jaarlijks meerdere bijeenkomsten voor zorgpartners (huisartsen, fysiotherapeuten, e.d.) en andere betrokkenen (sportverenigingen, sportorganisaties, bedrijfsleven, etc) om kennis te delen, te leren van elkaars ervaringen en waar mogelijk ook om (erger) letsel bij cliënten te voorkomen (preventie).

Bijschrift foto: Rob Bogie (orthopedisch chirurg St. Anna Ziekenhuis) geeft de aanwezigen in de zaal toelichting op de operatie die gaande is.

Bron: St. Anna Zorggroep

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen