Wat verandert er vanaf 1 januari 2016 in de zorg?

Vanaf 1 januari 2016 krijgt u te maken met nieuwe en gewijzigde regels in de zorg. Zo zijn er wijzigingen in het basispakket en gaat de zorgtoeslag omhoog.

Wijzigingen basispakket en eigen risico
Het basispakket van uw zorgverzekering is uitgebreid. Een eigen bijdrage voor gehoorhulpmiddelen voor jongeren tot 18 jaar vervalt. Het verplicht eigen risico stijgt met € 10 naar € 385. Kijk bij Zorgverzekering voor een overzicht van veranderingen in uw basispakket. Lees meer over wat er in het basispakket van de zorgverzekering zit.

Wijzigingen zorgtoeslag
De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt komend jaar met € 58 tot € 992. De maximale zorgtoeslag voor partners stijgt met € 114 naar € 1905. Lees meer in het dossier Zorgtoeslag.

Vergoeding pleegouders omhoog
Als ouder met een pleegkind, krijgt u een vergoeding van de overheid voor het verzorgen en opvoeden van uw kind. In 2016 gaan de bedragen van de pleegvergoeding omhoog.

Eigen bijdrage Wet langdurige zorg
In 2016 wijzigt de eigen bijdrage Wet langdurige zorg. De exacte wijzigingen zijn op dit moment nog niet bekend.

Afschaffing ouderbijdrage jeugdhulp
Per 1 januari 2016 schaft de overheid de ouderbijdrage in de jeugdhulp af.  Uit onderzoek blijkt dat de regeling niet goed werkt. En gezinnen ervaren de ouderbijdrage als drempel. Terwijl het juist belangrijk is dat er geen belemmeringen zijn als kinderen jeugdhulp nodig hebben. Lees meer over de afschaffing van de ouderbijdrage Jeugdwet.

Goedkopere avondapotheken
Moet u ’s nachts, ’s avonds of op zondag naar de apotheek? Dan betaalt u vanaf 2016 voor deze spoedzorg maximaal € 45 per receptregel. Lees meer over de kosten van medicijnen op recept.

Kwaliteit, klachten en geschillen zorg
De overheid wil dat iedereen goede zorg krijgt. Daarom heeft de overheid wettelijk vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt. En wat er moet gebeuren als mensen een klacht hebben over de zorg. Dit staat in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) die 1 januari 2016 ingaat.

Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw
De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet daalt voor werknemers (van 6,95 naar 6,75%). Voor zzp’ers, ondernemers en gepensioneerden stijgt de premie van 4,85 naar 5,50%.

Compensatie voor zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars gaan merken dat het meer loont om zich in te zetten voor chronisch zieken en andere kwetsbare groepen. Zij gaan namelijk voor deze groep vanaf 2016 een betere compensatie ontvangen. Lees meer op de pagina Kabinetsplannen zorgverzekering

Crowdfunding wordt eenvoudigerHet wordt eenvoudiger om financiering te verkrijgen via crowdfunding. Dit is rechtstreekse (online) financiering van ondernemingen door het publiek. Zo kunnen geldgevers straks meer investeren of uitlenen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen