Overstappers wachten tot laatste week

Array

Mensen wachten dit jaar massaal tot de laatste week met overstappen van zorgverzekering, blijkt uit de laatste peilingen. Ook uit voorgaande jaren weten we dat het aantal overstappers in de laatste dagen van het jaar sterk toeneemt. De verwachting is dat zelfs nog ruim twee tot drie keer zoveel mensen overstappen.

Waarom zo lang wachten?
Vorig jaar wachtten mensen ook al grotendeels tot de laatste week voor ze overstapten. Dit wachtem komt voornamelijk doordat veel mensen wilden afwachten of de zorgverzekeraars van hun keus ook conracten heeft met zorgverleners van hun keus en in hun buurt. Deze trend is dit jaar sterker dan in de voorgaande jaren. De contracteringen met de ziekenhuizen waren ook dit jaar laat rond.

Pas sinds vorige week hebben alle zorgverzekeraars de afspraken met ziekenhuizen voor 2016 helemaal rond. “Daarvoor kon je dus niet echt een goede keuze maken voor een nieuwe zorgverzekering, omdat je dan niet wist of je volgend jaar nog naar het ziekenhuis van jouw keuze kan.”

Trends: Vrijwillig eigen risico populairder
Er worden enkele opvallende trends waargenomen door vergelijkingssites. Zo kiezen meer mensen voor het hoogste vrijwillig eigen risico.

Aanvullende verzekeringen nagenoeg gelijk
Het aantal mensen dat kiest voor een aanvullende verzekering of een tandartsverzekering blijft nagenoeg gelijk in 2016. In totaal kiest ruim 77 procent van de verzekerden voor een aanvullende verzekering. De meeste mensen kiezen hiervoor vanwege de dekking voor de tandarts of fysiotherapeut. Andere populaire vergoedingen waarvoor mensen een aanvullende verzekering afsluiten zijn zorg in het buitenland, brillen en lenzen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen