Ook alternatieve hulp & cosmetische zorg onder Wkkgz

0
1303

IGZ houdt toezicht op nieuwe wet: de Wkkgz
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) houdt ingang van 1 januari 2016 toezicht op de naleving van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Zowel de cliënten als de inspectie hebben met de nieuwe wet meer mogelijkheden om de zorgaanbieder te stimuleren tot het leveren van goede zorg.

Alternatieve zorg en cosmetische sector
De Wkkgz heeft een grotere reikwijdte dan de wetten die zij vervangt. Het toezichtveld van de inspectie wordt uitgebreid met de alternatieve zorgaanbieders, de cosmetische sector en zorgverleners die als solist werkzaam zijn. Dat wil niet zeggen dat de inspectie voor deze alternatieve zorgaanbieders en de cosmetische een kwaliteitskeurmerk afgeeft. Dat doet de inspectie ook al niet bij de reguliere zorg.

De inspectie controleert niet de werkzaamheid van een alternatieve therapie en doet daar ook geen uitspraken over. Met de invoering van de Wkkgz kan de inspectie wel beter ingrijpen bij misstanden in de alternatieve zorg en cosmetische sector. De inspectie gaat in eerste instantie toezicht uitvoeren op basis van ontvangen meldingen over misstanden. Daardoor krijgt de inspectie meer inzicht in de grootste risico’s. Als een cliënt klachten heeft over bijvoorbeeld de werkzaamheid, dan kan hij zich wenden tot de klachtenfunctionaris. Als er sprake is van een misdrijf, dan blijft het openbaar ministerie aan zet.

Lees meer op www.rijksoverheid.nl over deze wijzigingen in het algemeen.

 

BRONIGZ
Vorig artikel
Volgend artikelUitbreiding meldplicht voor zorgverleners
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.