NOS komt met te voorbarige conclusie over AMC

0
2256

Lopende het IGZ onderzoek niet bekend of AMC complicaties na operatie had moeten melden
De NOS stelde vandaag te voorbarig dat het Amsterdamse ziekenhuis AMC had de problemen die ontstonden na de operatie van een drie maanden oude baby meteen had moeten melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het AMC heeft het incident behandeld als complicatie en die hoeft niet gemeld te worden. De ouders van het kind zijn zelf naar de IGZ gestapt omdat zij het een incident vonden dat wel gemeld zou moeten worden. Dan wordt er een onderzoek door de IGZ gestart om te bepalen of het AMC zich aan procedure en de wettelijke normen met betrekking tot de meldplicht hebben voldaan en of op grond daarvan deze casus wel of niet gemeld had moeten worden aan de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ).

Het AMC geeft wel aan dat zij in dit geval vinden dat er sprake is van een ernstige ongewenste uitkomst, die zij vanzelfsprekend betreuren, maar die destijds is beoordeeld als complicatie en niet als calamiteit en die zij dus niet hoefden te melden. De Inspectie heeft het AMC, nadat ze van deze casus heeft gehoord, verzocht een intern onderzoek in te stellen en dat is gebeurd. Daaruit zijn tien verbeterpunten (vooral ten aanzien van de communicatie) naar voren gekomen. Deze verbeterpunten worden momenteel ingevoerd. De rapportage van het onderzoek met verbetermaatregelen is voorgelegd aan de inspectie.

Er kan dus niet worden geconcludeerd of het AMC onjuist zou hebben gehandeld. De NOS heeft daarmee, lopende het onderzoek, conclusies getrokken die niet getrokken hadden mogen worden, want het onderzoek van de IGZ loopt nog

BRONAMC & NOS
Vorig artikelOpnieuw tijgermug ontdekt in Weert
Volgend artikelCBS: Levensverwachting Nederlandse vrouwen loopt steeds meer achter
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.