Geen merkinbreuk GlaxoSmithKline door Sandoz

Array

Advocatenkantoor Kneppelhout & Korthals verdedigt Sandoz in dispuut om kleur van inhalor
Farmaceut GlaxoSmithKline mag geen monopolie voeren op de kleur paars van de Diskus, een inhaler van het populaire astma- en COPD-medicijn Seretide. Dat heeft de Voorzieningenrechter beslist in een kort geding van GSK tegen Sandoz, onderdeel van Novartis Group. Advocatenkantoor Kneppelhout & Korthals pleitte namens Sandoz succesvol voor het verwerpen van de beschuldiging van merkinbreuk.

Sandoz brengt sinds kort, twee jaar na het vervallen van het octrooi op Seretide, ook een paarse inhalor op de markt, met het generieke medicijn AirFluSal Forspiro. Tot die tijd, was de productie volledig in handen van GSK.

Belang van patiënt boven commercieel belang
Doorslaggevend vond de rechter dat de kleur paars kan verwijzen naar de functie, dosering of het doel van een medicijn en paars daarom niet een merk kan zijn. De rechter volgde de argumentatie van advocaten Olaf van Haperen en Thera Adam-van Straaten, van Kneppelhout en Korthals.  Adam-van Straaten: ‘De uitspraak stelt het belang van de patiënt boven het commercieel belang van GSK. Kleuren kunnen de functie van medicatie herkenbaar maken. Zo zijn de inhalors voor acute astma-aanvallen altijd blauw. Dat maakt kleuren voor deze productgroep ongeschikt als merk. Wanneer die koppeling wel wordt toegestaan, zou Sandoz gedwongen worden een andere kleur te gebruiken wat juist verwarrend werkt voor de patiënt en tot onjuist en onveilig medicijngebruik kan leiden.’

Procedure om registratie kleur paars door GSK ongedaan te maken
GSK registreerde begin 2015 met spoed een Benelux-merk voor één tint paars en sprak vervolgens Sandoz in Nederland aan op merkinbreuk. Sandoz had inmiddels al een bodemprocedure gestart om de registratie van het paarse kleurmerk van GSK ongedaan te maken. Van Haperen: ‘De registratie van de kleur had nooit toegelaten mogen worden. In de bodemprocedure wordt de rechter nu gevraagd dat terug te draaien en we verwachten ook daar succes te behalen. Niet alleen omdat paars voor dit type medicijn door iedereen gebruikt moet kunnen worden. Maar ook omdat GSK zelf meerdere tinten paars gebruikt om daar onder andere de dosering mee aan te geven. GSK gebruikt de kleur daardoor helemaal niet als merk, maar als typering van een functie of soort product. Deze kleurrijke sage wordt dus nog vervolgd.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen