Gipsverbandmeester ontwikkelt biomedisch oefenmodel voor zetten van polsbreuk

Array

Aries Oldenhuis, gipsverbandmeester in het Martini Ziekenhuis, ontwikkelde als eerste in Nederland een oefenmodel voor artsen in opleiding om het zetten (reponeren) van een pols te leren. Zo kunnen jonge dokters eerst op een levensecht model van een onderarm de juiste repositietechniek ‘voelen’ voordat ze het op een patiënt toepassen. Het model is uniek in Nederland. Oldenhuis publiceert binnenkort in het vakblad voor gipsverbandmeesters om zo zijn kennis te delen.

Oldenhuis is al bijna dertig jaar gipsverbandmeester in het Martini Ziekenhuis. In die functie ziet hij arts-assistenten regelmatig worstelen met het reponeren van polsfracturen. ‘Als je zo’n breuk nog nooit hebt gevoeld, snap je de ‘clou’ van de behandeling nog niet. Dat maakt zo’n eerste keer heel spannend, zowel voor de arts-assistent als de patiënt. Traumachirurg Eelke Bosma: ‘Ik heb als chirurg in opleiding de eerste keer reponeren na een korte uitleg direct in het echt moeten doen. Ik zou destijds graag een dergelijk model hebben gehad om de handgreep op te oefenen.’ Oldenhuis:  ‘Het probleem is vaak dat beide botdelen uit positie zijn geraakt. De truc van het reponeren is dat je beide delen op de juiste manier onthaakt. Dat is nog behoorlijk lastig: je moet zowel de correcte hoek als de juiste druk toepassen en daarbij best veel kracht uitoefenen. ‘

Zolderkamer
Om het principe van reponeren inzichtelijk te maken, fabriceerde Oldenhuis eerst een houten model. Al snel volgde een verbeterde versie waarmee hij ook de onthakingstechniek kon demonstreren. Gedreven door perfectionisme ging hij op z’n Groningse zolderkamer opnieuw aan de slag. Na tientallen uren noeste arbeid was het resultaat een biomedisch oefenmodel van zijn eigen onderarm. Dit model is voorzien van kabels en een veer die de kracht van de spieren simuleren.

Arts-assistenten, specialisten en verpleegkundigen bleken enthousiast. Dit model én de bijbehorende online lesstof wordt nu in het Martini Ziekenhuis aangeboden aan iedereen die wil leren reponeren. Het  biedt jonge dokters letterlijk houvast om polsreposities droog te oefenen, zodat zij beter beslagen ten ijs komen. Ook heeft Oldenhuis een klein model klaarliggen om patiënten, familie of andere hulpverleners te laten zien om wat voor breuk het gaat. Ook kan hij aan de hand daarvan uitgeleggen waarom de breuk gezet moet worden en hoe dat in zijn werk gaat. Zo ontstaat er meer begrip voor de vaak nog enigszins pijnlijke procedure.

IJzel
De nieuwe repositiemethode kwam gelijk goed van pas. Tussen zondag 2 januari en donderdag  7 januari kwamen als gevolg van ijzel op de Spoedeisende Hulp van het Martini Ziekenhuis 171 mensen met botbreuken binnen. Daarvan waren er 72 polsfracturen. Bij verreweg het grootste deel van de patiënten werd een goede stand van de pols verkregen. Dit is belangrijk, want door een goede repositie kan een operatie aan de pols worden voorkomen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen