Beurs voor therapie leverkanker

Het Erasmus MC ontvangt € 500.000 van het farmaceutische bedrijf Pfizer voor het helpen ontwikkelen van een immunotherapie tegen HCC-leverkanker.

Sterfte
“Hepatocellulair carcinoom (HCC) is de meest voorkomende vorm van leverkanker. Deze ziekte is nu nog slecht behandelbaar en staat wereldwijd op de derde plaats als oorzaak van sterfte door kanker”, licht medisch bioloog dr. Jaap Kwekkeboom van de afdeling Maag-, Darm-, Leverziekten (MDL) toe.

Chemokuur
Het Erasmus MC ontvangt jaarlijks zo’n tweehonderd nieuwe HCC-patiënten. De meesten kan op dit moment geen genezende behandeling worden aangeboden. “HCC reageert nauwelijks op chemotherapie”, aldus Kwekkeboom.

Aangrijpen
Met de onderzoeksbeurs gaan de onderzoekers aangrijpingspunten in kaart brengen voor een immunotherapie. Bij deze therapie wordt het afweersysteem geholpen om zelf tumorcellen te doden. Immunotherapie wordt al bij andere aandoeningen ingezet, maar is nog niet beschikbaar voor patiënten met HCC.

T-cellen
Kwekkeboom en collega MDL-arts dr. Dave Sprengers: “Ons eerdere onderzoek heeft laten zien dat de tumoren van HCC-patiënten zich afschermen tegen aanvallen van het afweersysteem. Wij onderzoeken nu hoe we een belangrijk type afweercel, T-cellen, kunnen stimuleren om tumorcellen te doden.”

De resultaten van de research worden over een paar jaar verwacht.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen