Bontkragen van kinderjassen vol schadelijk gif

Array

In de bontkragen van kinderjassen zitten grote hoeveelheden giftige stoffen, namelijk het kankerverwekkende formaldehyde en hormoonverstorende ethoxylaten. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Kassa en dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren.

Het Duitse Bremer Umweltinstituut heeft in opdracht van Kassa en Bont voor Dieren zes bontkragen van kinderjassen van bekende merken als Canada Goose, Versano, Woolrich, Nickelson en Airforce onderzocht. Het bont aan deze jassen komt van wasbeerhonden en coyotes. De onderzoekers hebben gekeken naar de aanwezigheid van de stoffen formaldehyde en ethoxylaten. Deze stoffen worden gebruikt om bont chemisch te reinigen, conserveren en verven.

Hormoonverstorend
Uit het onderzoek blijkt dat vijf van de zes onderzochte bontkragen veel meer van de stof ethoxylaten bevatten dan de richtlijnen voor textiel toestaan. In de bontkraag van het merk Airforce ligt de concentratie zelfs ruim 30 keer hoger. Ethoxylaten zijn schadelijk voor de voortplanting, irriterend en mogelijk kankerverwekkend.

Kankerverwekkend
De stof formaldehyde komt in vijf van de zes bontkragen uit het onderzoek ruim boven het gehalte dat is toegestaan volgens de Nederlandse Warenwet. Formaldehyde tast de slijmvliezen aan en zorgt voor allergieverschijnselen. Het International Agency for Research on Cancer heeft formaldehyde in 2004 bovendien bestempeld als kankerverwekkend.

Verbod
Jacob de Boer, Hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie aan de Vrije Universiteit, maakt zich zorgen over de gevolgen voor de gezondheid. ‘De gehalten aan ethoxylaten en formaldehyde zijn dermate hoog dat zorg omtrent effecten door blootstelling aan deze stoffen gerechtvaardigd is. De resultaten maken het noodzakelijk om goed te kijken naar de normstelling voor deze producten of het eventueel verbieden ervan.’

Koop geen bont
Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren, roept consumenten op geen bont te kopen. ‘De resultaten van dit onderzoek liegen er niet om. Ze laten weer eens zien dat het productieproces van bont ernstige gevaren voor de volksgezondheid met zich meebrengt, en het gaat hier om kinderjassen!’, benadrukt van Gemert. ‘Er zijn diverse internationale onderzoeken gedaan, die keer op keer laten zien dat bont en bontkragen veel giftige stoffen bevatten. En dat er maar weinig verandert of verbetert. Ik hoop dat dit rapport leidt tot stappen van de regering’, aldus van Gemert.’

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen