AMC: We hadden toch melding van incident moeten maken

0
1985

Het AMC in Amsterdam had tóch melding moeten maken bij de IGZ van een ernstig incident op de KNO-afdeling. Dat zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. Een ervaren KNO-arts gebruikte anderhalf jaar geleden na een operatie verkeerd hechtdraad bij een baby. Het AMC schatte het voorval eerst in als een ernstige complicatie en die het ziekenhuis niet hoeft te melden bij. Met de kennis van nu van komt het ziekenhuis terug op dat besluit. Inmiddels loopt er een onderzoek naar het voorval. Dit onderzoek van Inspectie voor de Gezondheidszorg is overigens nog niet afgerond en komt de conclusie niet van IGZ. In dat onderzoek wordt bepaald of destijds de beoordeling als complicatie juist. De argumenten daarvoor heeft het AMC aan de inspectie medegedeeld. “Met alle informatie die we nu hebben, is het in elk geval zo dat we de casus – of het nu een calamiteit is of niet – wel zouden gemeld hebben bij de IGZ. Het is vaak niet zo duidelijk is of het nu een ernstige complicatie of calamiteit is. Extra reden dus om altijd laagdrempelig te melden. De IGZ is er mee bezig en komt binnenkort met een oordeel, dat wachten we af”, zo meldt een woordvoerder van het AMC,