AMC: We hadden toch melding van incident moeten maken

Het AMC in Amsterdam had tóch melding moeten maken bij de IGZ van een ernstig incident op de KNO-afdeling. Dat zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. Een ervaren KNO-arts gebruikte anderhalf jaar geleden na een operatie verkeerd hechtdraad bij een baby. Het AMC schatte het voorval eerst in als een ernstige complicatie en die het ziekenhuis niet hoeft te melden bij. Met de kennis van nu van komt het ziekenhuis terug op dat besluit. Inmiddels loopt er een onderzoek naar het voorval. Dit onderzoek van Inspectie voor de Gezondheidszorg is overigens nog niet afgerond en komt de conclusie niet van IGZ. In dat onderzoek wordt bepaald of destijds de beoordeling als complicatie juist. De argumenten daarvoor heeft het AMC aan de inspectie medegedeeld. “Met alle informatie die we nu hebben, is het in elk geval zo dat we de casus – of het nu een calamiteit is of niet – wel zouden gemeld hebben bij de IGZ. Het is vaak niet zo duidelijk is of het nu een ernstige complicatie of calamiteit is. Extra reden dus om altijd laagdrempelig te melden. De IGZ is er mee bezig en komt binnenkort met een oordeel, dat wachten we af”, zo meldt een woordvoerder van het AMC,

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen