Tekort aan Thyrax Duotab 0,025 mg (levothyroxine) vanaf februari 2016

Thyrax Duotab (levothyroxine) 0,025 mg is vanaf februari niet leverbaar. Het tekort speelt in ieder geval een half jaar. De Thyrax Duotab tabletten met de sterktes 0,100 mg en 0,150 mg zijn op voorraad tot medio 2016. Patiënten die Thyrax Duotab gebruiken moeten daarom in overleg met hun arts en apotheker overstappen op een ander geneesmiddel met de werkzame stof levothyroxine.

Handelsvergunninghouder Aspen Pharma Trading heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laten weten dat ze door de overgang naar een nieuwe productielocatie tijdelijk niet kan produceren.

Het CBG vindt dit een zorgwekkende situatie en heeft Aspen gevraagd snel te zorgen voor een oplossing. Het is voor veel patiënten namelijk lastig om ingesteld te worden op de optimale dosis levothyroxine. Ook onnodig wisselen tussen medicijnen met de werkzame stof levothyroxine is niet wenselijk.

Schildkliermedicijn
Thyrax Duotab (levothyroxine) wordt gebruikt door patiënten bij wie de schildklier te weinig schildklierhormoon maakt (hypothyreoïdie). Levothyroxine vult de hormoonbehoefte aan. In Nederland zijn verschillende geneesmiddelen met levothyroxine geregistreerd. Deze middelen zijn niet zondermeer onderling uitwisselbaar.

Informatie voor patiënten

  • Stop niet zelf met het gebruik van Thyrax Duotab. Overleg altijd eerst met uw behandelend arts.
  • Bij het aanvragen van een nieuw recept Thyrax Duotab 0,025 mg bij uw (huis)arts en het ophalen van uw herhaalrecept krijgt u een ander merk medicijn met levothyroxine.
  • Zes weken na omzetting naar het nieuwe merk medicijn, moet de schildklierfunctie gecontroleerd worden.
  • Neem voor deze controle contact op met uw behandelend arts.
  • Neem ook contact op met uw arts als u in de tussenliggende periode klachten krijgt.
  • Bij kinderen en zwangere vrouwen en patiënten die eerder moeilijk ingesteld konden worden, kan het nodig zijn de schildklierfunctie vaker te controleren. Het is mogelijk dat de dosering van het nieuwe medicijn na controle aangepast moet worden.
  • Gebruikt u Thyrax Duotab 0,025 mg samen met 0,100 mg of 0,150 mg? Dan wordt u voor alle sterktes over gezet naar een ander medicijn met levothyroxine.

Advies aan artsen en apothekers
Het advies is om geen nieuwe patiënten in te stellen op Thyrax Duotab. Patiënten die op dit moment Thyrax Duotab 0,025 mg gebruiken, moeten komende periode overstappen op een ander geneesmiddel met levothyroxine. Extra controle van de schildklierfunctie is nodig.

Advies bij overzetten:

  • Start met een dosis levothyroxine die dicht bij de laatst gebruikte dosis Thyrax ligt.
  • Controleer na 6 weken de schildklierfunctie.
  • Frequentere controle is mogelijk nodig bij kinderen, zwangere vrouwen en patiënten die eerder moeilijk ingesteld konden worden.
  • Bij vragen over gezondheid kunnen patiënten contact opnemen met hun behandelend arts.
  • Zorgverleners worden op de hoogte gebracht door de firma Aspen Pharma Trading door middel van een brief in een ‘oranje hand envelop’, een DHPC.
  • Bij vragen over deze situatie kunnen patiënten ook bellen met het Landelijk Meldpunt Zorg op telefoonnummer: 088 – 120 50 20 (lokaal tarief, op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur).
  • Op de website van het CBG staat recente informatie, zoals een document met ‘Vragen en antwoorden tekort Thyrax Duotab’.
  • Bijwerkingen en gezondheidsklachten na omzetting op een ander medicijn kunnen gemeld worden via de website van Bijwerkingencentrum Lareb.
  • Over de consequenties van het Thyrax-tekort voor patiënten heeft het CBG nauw overleg met artsen, patiëntenorganisaties, apothekersorganisatie KNMP, Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het ministerie van VWS.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen