Expositie ‘Met een knipoog naar Jeroen Bosch’ op boulevard JBZ

Op woensdag 20 januari 2016 om 11.00 uur wordt de expositie ‘Met een knipoog naar Jeroen Bosch’ officieel geopend op de boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Kunstenaars met een verstandelijke beperking tonen hun kunstwerken aan patiënten, bezoekers en medewerkers. Speciaal voor deze expositie zijn schilderijen en keramieken objecten gemaakt met het thema Jeroen Bosch. De exposanten zijn allemaal werkzaam in het atelier van Hint&Tint. De expositie ‘Met een knipoog naar Jeroen Bosch’ is te zien vanaf 8 januari 2016 tot 8 maart 2016.

Jean-Marc Reinold, voorzitter van de kunstcommissie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, opent deze ochtend en neemt een kort interview af. Daarnaast is er voor publiek de mogelijkheid om onder het genot van een bescheiden hapje en drankje, met de exposanten samen de expositie te bekijken. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om bij dit publieke moment aanwezig te zijn.

2016 is het jaar van Jeroen Bosch. Alle exposities die dit jaar op de boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis worden georganiseerd, staan in het teken van Jheronimus Bosch 500. Begeleider Marjorie van den Heuvel van de keramiekwerkplaats Allure (stichting Cello) is gevraagd om samen met begeleider Carol ter Borg van Hint&Tint (stichting Cello) een expositie te maken met hun doelgroep, mensen met een verstandelijke beperking.

20160113 schilderij Ziekenhuis expo Hint en TintInspiratiebron Jeroen Bosch
De titel van deze expositie ‘Met een knipoog naar Jeroen Bosch’ is een verwijzing naar de oude meester Jheronimus Bosch en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Om inspiratie op te doen voor de werken die tentoongesteld zijn, is gebruik gemaakt van beeldmateriaal van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Daarnaast zijn er afbeeldingen gebruikt die iets te maken hebben van “ziekenhuisbezoek en ziek zijn” en die passen bij de belevingswereld van de medewerkers van Hint&Tint. Tevens is er een bezoek gebracht aan het Jheronimus Bosch Art Center om kunstwerken van Jeroen Bosch te bekijken.

Er worden o.a. keramische uilen geëxposeerd in een van de vitrines. De uil, die vaak te zien is in de schilderijen van de oude meester Jheronimus Bosch, is een knipoog naar de professionele artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis. De uil staat symbool voor wijsheid en professionaliteit. Ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft zelf geïnspireerd bij het tot stand komen van een aantal werken wat terug te zien is in de keramieken schalen en het beeld ‘zuster’ dat met haar pronte voorkomen is geïnspireerd op het verplegend personeel uit de 60’er jaren.

De medewerkers van Hint&Tint hebben zich laten inspireren door het thema ‘Jeroen Bosch’. De medewerkers hebben boeken, internet en straatbeeld van de Hinthamerstraat als bronnen gebruikt. Alle medewerkers hebben ontwerpen gemaakt en daar samen met de begeleider gekozen welk ontwerp uitgewerkt werd op schildersdoek.

Keramiek van Allure
Alle werken zijn gemaakt op Atelier Allure in Den Dungen. Vanaf December 2015 is het atelier verhuisd naar de Hinthamerstraat 96c in ‘s-Hertogenbosch. Atelier Allure is een fusie aangegaan met winkel/atelier Hint&Tint. Het keramiek is origineel en volledig ambachtelijk gemaakt. Elk stuk is hierdoor uniek. Het gebruik van vrolijke en kleurige lijnen zorgt voor een karakteristieke en kunstzinnige vormgeving. Het keramiek wordt in het atelier gemaakt. Alle medewerkers ontwikkelen een eigen stijl, motief en kleurstelling. Aan kwaliteits en afwerking worden hoge eisen gesteld. De keramische eindproducten zoals servies en handgevormde schalen en vrije creaties worden te koop aangeboden in de winkel in het centrum van ‘s-Hertogenbosch.

Schilderijen van Hint&Tint
Bij winkel / atelier Hint&Tint zijn de medewerkers geïnspireerd geraakt door het thema Jeroen Bosch door o.a. het gebouw van het ziekenhuis, de munt van Jheronimus Bosch, de Jeroen Bosch beelden die verspreid zijn in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch en het schilderij ‘de Tuin der Liefde’ van de oude meester Jheronimus Bosch die dit jaar in ’s-Hertogenbosch wordt herdacht.

Stichting Cello
Stichting Cello wil dat mensen met een verstandelijke beperking gewoon als anderen hun eigen leven kunnen leiden. De flexibele en professionele ondersteuning van Cello maakt dat mogelijk. Ruim 2000 cliënten die in Noordoost Brabant en in De Bommelerwaard wonen, maken gebruik van de diensten van Cello. Kinderen en volwassenen, van alle leeftijden. De ondersteuning wordt zowel intern als extern geboden. Cello heeft een scala van woonvormen, dagcentra en werkprojecten. De medewerkers van het keramiek- en woon/decoratieatelier worden begeleid door professionele begeleiders. Zij bieden ondersteuning in het creatieve en praktische process van ontwerp tot eindproduct. Dit project voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis is op het keramische proces onder andere gecoacht door persoonlijke begeleiders Marjorie van den Heuvel en Carol ter Borg. De opleiding tot docent creatieve vakken en jarenlange ervaring in begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking zijn een perfecte combinatie om dit professioneel te kunnen doen.

foto:
Schilderij getiteld ‘Ziekenhuis’ van Patty Rombouts. Patty werkt bij Hint&Tint in ’s-Hertogenbosch. 

Dit schilderij is opgenomen in de expositie ‘Met een knipoog naar Jeroen Bosch’ in de expositieruimte boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Bron: JBZ