Hartstichting reikt 3,5 miljoen uit aan toptalenten

0
1235

De Hartstichting heeft woensdag beurzen uitgereikt aan 12 jonge talentvolle wetenschappers. Met de Dekkerbeurzen, die in totaal 3,5 miljoen euro waard zijn, kunnen zij de komende jaren onderzoek doen naar het voorkomen, behandelen en genezen van hart- en vaatziekten. De 12 onderzoekers, allen werkzaam aan een Universitair Medisch Centrum of universiteit, zijn als beste naar voren gekomen uit 83 aanvragen die de Hartstichting in 2015 heeft ontvangen. Een uitgebreide selectieprocedure ging hieraan vooraf.

Dekkerbeurzen
De Hartstichting reikt jaarlijks beurzen uit voor talentvolle wetenschappers op het gebied van hart- en vaatziekten: de Dekkerbeurzen. Aan de toekenning van deze persoonsgebonden beurzen gaat een strenge selectieprocedure vooraf. De beurzen zijn vernoemd naar dr. Bart Dekker, die van 1971 tot 1987 medisch directeur van de Hartstichting was. De afgelopen jaren reikte Dekker altijd de hoogste onderzoeksbeurs uit. Daarbij hield hij een vurig betoog over het belang van wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten. Eind november 2015 is Bart Dekker overleden.

De Dekkerbeurzen bieden toptalent de kans om belangrijk onderzoek te doen naar het voorkomen, behandelen en genezen van hart- en vaatziekten. De beurzen zijn vernoemd naar dr. E. Dekker, oud-medisch directeur van de Hartstichting.

Dekkerbeurzen 2015

In 2015 kregen 12 talentvolle onderzoekers een Dekkerbeurs van de Hartstichting en zo de kans veelbelovend onderzoek naar hart- en vaatziekten uit te voeren.

Lees hieronder meer over de onderzoeken die met een Dekkerbeurs 2015 zijn gestart:

Onderzoek naar hartfalen

Onderzoek naar hartfalen is het thema van 6 van de 12 onderzoeken die een Dekkerbeurs kregen. Betere behandeling van hartfalen is een van de topprioriteiten van de Hartstichting de komende jaren.

 

Onderzoek naar ritmestoornissen erfelijke hartspierziekte

Onderzoek naar slagaderverkalking en hartinfarct

Onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen

Onderzoek naar gezonde leefstijl

Maastricht UMC+ ontvangt van alle deelnemende universiteiten en Universitair Medisch Centra het grootste bedrag, omdat daar zes grote onderzoeken worden opgestart. Vier daarvan richten zich op hartfalen. Andere (persoonsgebonden) beurzen hebben betrekking op onderzoek naar onder meer aangeboren hartaandoeningen en hartspierziekte, verzadigd vet in voeding en medicijnen.