Nieuwe impuls voor goed bestuur in de zorg

Array

Met het nieuwe beleidskader “Goede zorg vraagt om goed bestuur” geven minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van Volkgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), een nieuwe impuls aan de beleidsagenda voor goed bestuur in de zorg. Die agenda gaat onder andere over nieuwe regulering door de zorgsector zelf, zoals het aanscherpen van de zorgbrede governancecode en de accreditatie van zorgbestuurders en toezichthouders.

In het beleidskader gaan de bewindspersonen onder andere in op wat de overheid van bestuurders en interne toezichthouders in de zorg verwacht en ook wat de rol is van de externe toezichthouders in de zorgsector zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Slagvaardiger ingrijpen IGZ bij falende zorgbestuurders
In “Goede zorg vraagt om goed bestuur” staat ook dat de IGZ slagvaardiger kan ingrijpen wanneer de kwaliteit en veiligheid van de zorg door bestuurlijk falen in gevaar komt. De IGZ krijgt het mandaat om namens de minister een aanwijzing te geven die ertoe moet leiden dat goede zorg wordt geleverd. De inhoud van de aanwijzing kan variëren maar in het uiterste geval kan de zorginstelling de opdracht krijgen om een bestuurder te vervangen.

Gezamenlijk toezichtkader IGZ en NZa
In het voorjaar van 2016 komen de IGZ en de NZa met een gezamenlijk toezichtkader waarin zij hun taak en rol ten aanzien van de bestuurlijke verantwoordelijkheid in de zorg nader uitwerken en toelichten. De inspecties willen daarmee hun optreden meer transparant, eenduidig en voorspelbaar maken.

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen