Bereidheid uren kraamzorg in te leveren voor voorlichtingsfilms vooralsnog nihil

Array

Voorlichtingsfilms over kraamzorg kunnen vooralsnog niet beschouwd worden als vervanging van de voorlichting en instructies van de kraamverzorgende. Dat blijkt uit een pilot van Zilveren Kruis Achmea en de website Babybalance.  De voorlichtings- en instructiefilmpjes op Babybalance worden zeer gewaardeerd,  maar de bereidheid om daarvoor uren kraamzorg in te leveren is nihil. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL in opdracht van ZonMw.

Pilot
In oktober 2014 is Zilveren Kruis Achmea samen met Babybalance (www.babybalance.nl) een pilot gestart om gezinnen die verzekerd zijn bij een van de Achmea labels, tegen inlevering van 4,5 uur fysieke kraamzorg, toegang geven tot de website. De voorlichtings- en instructiefilmpjes zijn alleen te zien met behulp van login-gegevens.

Babybalance is een particulier initiatief, opgezet door twee professionals in de kraamzorg, met als doel om de praktische voorlichting en instructie die kraamverzorgenden geven, via een website beschikbaar te maken voor kraamgezinnen. Zo hebben ze de mogelijkheid de filmpjes te bekijken op de momenten dat zij daar behoefte aan hebben en hoeven ze niet te wachten tot de kraamverzorgende weer aanwezig is.

Waardering
Uit het onderzoek, met name uit de interviews, kwam naar voren dat Babybalance zeer gewaardeerd wordt, maar dat er nauwelijks bereidheid is daarvoor uren fysieke kraamzorg in te leveren.  Verder is geconstateerd dat er nog weinig landelijke richtlijnen zijn waar kraamzorg en dus de informatie in deze filmpjes aan moet voldoen. Advies is om daarvoor richtlijnen op te stellen.

Wat de website voor veel geïnterviewden meer waard zou maken is het meertalig maken van de filmpjes, zodat ze ook voor gezinnen die niet of onvoldoende Nederlands spreken een hulpmiddel kunnen zijn.

Onderzoek
NIVEL-onderzoekers hebben in het onderzoek de kwaliteit, het gebruik, het bereik en de waardering van de website Babybalance en de daar geplaatste filmpjes geëvalueerd. Daarvoor zijn sitestatistieken geanalyseerd, vragenlijsten ontwikkeld en uitgezet, een voor website-bezoekers en een voor kraamvrouwen, en interviews gehouden met personen in het veld die direct of indirect betrokken zijn bij kraamzorg.

De geplande looptijd van zowel de pilot als de evaluatie was zes maanden, maar beide zijn uitgelopen tot meer dan een jaar. Reden daarvoor was de tegenvallende deelname. Voor de pilot kan dat gelegen hebben aan weerstand bij de kraamverzorgenden, die bang zijn voor verlies van werkgelegenheid en/of aan weerstand bij de cliënten die geen uren willen inleveren van de zorg waar ze recht op hebben. Voor het onderzoek kan dat gelegen hebben aan ‘vragenlijstmoeheid’ in het algemeen, weerstand tegen de pilot bij kraamvrouwen of slechte timing voor een vragenlijst.

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen