Versterkte samenwerking geboortecentrum, gynaecologen en verloskundigen in Breda en omgeving

Array

De afgelopen jaren is door verloskundigen uit de regio Breda, verloskundigen en gynaecologen van Amphia en medewerkers van het geboortecentrum Origine hard gewerkt aan de verbetering van de zorg door de samenwerking te intensiveren. De integrale zorg van de 1e en 2e lijn die hierdoor is ontstaan, zorgt ervoor dat vrouwen beter worden geïnformeerd tijdens de zwangerschap en beter zijn voorbereid op hun bevalling.

De ‘Voorlichtingsavond Bevallen’ markeert het succes van de samenwerking, onderstreept door de premiere van de eerste gezamenlijke voorlichtingsfilm.

Veel vrouwen bevallen uiteindelijk in ziekenhuis
Uit cijfers blijkt dat 70% van de vrouwen die van hun eerste kind bevallen dit uiteindelijk in het ziekenhuis doen. Bij een tweede kind is dit nog ongeveer 45%. Dit betekent dat vrouwen te maken krijgen met een overdracht van de eigen verloskundige en eventueel het geboortecentrum naar de verloskundige en gynaecoloog van het ziekenhuis. Tot voor kort waren dit drie verschillende werelden. De overdracht bleek niet altijd goed te verlopen. Door de samenwerking te verbeteren en processen beter op elkaar af te stemmen is de zorg het afgelopen jaar sterk verbeterd.

Samenwerking zichtbaar in informatiebijeenkomst en film
De nauwe samenwerking is duidelijk zichtbaar tijdens de informatiebijeenkomst voor toekomstige moeders. Sinds vorig jaar worden deze bijeenkomsten georganiseerd door de drie partijen samen. Iedere maand komen er 120 aankomende moeders met hun partner naar de ‘Voorlichtingsavond Bevallen’ in Amphia. Zij krijgen presentaties over de verloskundige zorg thuis en in het ziekenhuis, ze kunnen vragen stellen aan verschillende professionals op de informatiemarkt en krijgen een rondleiding bij geboortecentrum Origine. In januari wordt voor het eerst een film getoond die door alle partijen samen ontwikkeld is. In deze film komen alle aspecten van de zwangerschap en bevalling aan de orde. Vrouwen die gedurende de zwangerschap of bevalling toch in aanraking komen met de verloskundigen en gynaecologen van het ziekenhuis zijn daardoor goed voorbereid.

Bron: Amphia Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen