Voorschrijven antibiotica in veel ziekenhuizen niet adequaat

Promotie Caroline van den Bosch: ‘Development of quality indicators for appropriate antibiotic use in daily hospital practice’.
Het antibioticagebruik binnen ziekenhuizen is nog steeds niet adequaat genoeg. Tussen ziekenhuizen is er bovendien een grote variatie. Dat constateert Van den Bosch in haar proefschrift over betrouwbare kwaliteitsindicatoren voor antibioticumgebruik in het ziekenhuis.

De promovenda heeft elf indicatoren onderzocht, waarvan er zeven meetbaar en betrouwbaar zijn. Dat zijn: het voorschrijven van antibioticum volgens de richtlijn, het afnemen van een bloedkweek vo?o?r het begin van de therapie, het nemen
van een kweek van de infectie, de documentatie van het antibioticumplan, het binnen 72 uur switchen van toediening via een infuus naar een therapie met pillen, en het aanpassen van de therapie op basis van de kweekuitslag.

Van den Bosch nam de kwaliteit van antibioticagebruik in Nederlandse ziekenhuizen onder de loep. Het doel was om een meetsysteem te ontwikkelen op basis van kwaliteitsindicatoren, waarmee je het antibioticagebruik kunt evalueren bij de behandeling van bacterie?le infecties in het ziekenhuis. Vervolgens heeft ze de kwaliteitsindicatoren getest op meetbaarheid en betrouwbaarheid in 1890 ziekenhuispatie?nten (uit vier academische en achttien andere ziekenhuizen) met verschillende infecties.

Vandaag de dag zijn antibiotica niet meer weg te denken uit de moderne geneeskunde. Veel behandelingen zouden niet mogelijk zijn zonder effectieve behandeling van bacterie?le infecties. Het veelvuldig gebruik van antibiotica is echterde belangrijkste oorzaak van de toename van resistente micro-organismen. Dat een grote bedreiging voor de volksgezondheid, ook omdat er nauwelijks nieuwe antibiotica worden ontwikkeld. Dit onderzoek laat zien dat een groot deel van hetantibioticagebruik in ziekenhuizen niet adequaat is. Beter gebruik van antibiotica is dan ook absoluut noodzakelijk om op de lange termijn een afname in de stijgende antibioticaresistentie te bewerkstelligen.

Bron: AMC/UVA

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen