Grote Europese onderzoeksubsidie voor 2 UMCG’ers

Twee onderzoekers van het UMCG, psycholoog Marieke Wichers en moleculair oncoloog Marcel van Vugt, ontvangen een grote wetenschappelijk subsidie van de EU. Beiden krijgen van de European Research Council de Consolidator Grant, een Europese subsidie voor talentvolle, excellente onderzoekers met zeven tot twaalf jaar ervaring als zelfstandig onderzoeker. Zowel Wichers als Van Vugt ontvangt een bedrag van twee miljoen euro.

Marcel van Vugt is hoogleraar moleculaire oncologie in het UMCG. Hij ontvangt de EU-subsidie voor zijn onderzoek naar replicatiestress. Tumorcellen maken veel fouten tijdens hun celdeling. Een groot deel daarvan ontstaat tijdens het verdubbelen van hun DNA; een proces dat DNA-replicatie heet.

De gedachte is dat dit bij bepaalde tumoren vaker voor komt, met name bij zeer agressieve tumoren zoals triple-negatieve borst kanker en eierstokkanker. Dit fenomeen heet ‘replicatie-stress’. In zijn onderzoek gaat Van Vugt na hoe tumorcellen weten te overleven met grote hoeveelheden replicatie-stress. Hij gaat onderzoeken welke genen hier een rol in spelen en of het therapeutische waarde heeft om ze te remmen in kankercellen. Daarnaast gaat hij een methode ontwikkelen die ‘replicatie stress’ kan meten in tumorweefsel.

Marieke Wichers is hoogleraar dynamiek van emotieregulatie en psychopathologie en werkt bij het Interdisciplinary Center for Psychopathology and Emotion regulation (ICPE) van het UMCG. Zij onderzoekt waarschuwingssignalen voor kantelpunten in psychiatrische symptomen. Het verloop van psychiatrische klachten van mensen gaat op en neer. Het kan een tijd lang heel goed gaan met bijvoorbeeld een patiënt die in het verleden een depressieve episode heeft gehad. Toch kan deze patiënt op een bepaald moment plotseling weer terugvallen. Een cruciale vraag is of dit soort plotselinge kantelpunten te voorzien zijn. Wichers gaat onderzoeken of deze verschuivingen in psychiatrische symptomen worden voorafgegaan door waarschuwingssignalen. Dit zou dan patiënt-specifieke informatie kunnen opleveren over de nadering van een kantelpunt in klachten. Ze gaat in deze studie na of psychiatrische stoornissen zich gedragen als zogeheten complex dynamische systemen.

Meer over het onderzoek van Marcel van Vugt is te lezen in een artikel op KennisInZicht, het digitale wetenschappelijke magazine van het UMCG.

Bron: UMCG/RUG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen