IGZ kent géén ‘knuffelverbod’

Op 19 januari heeft het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Groningen een berisping opgelegd aan een voormalige GGZ-verpleegkundige wegens grensoverschrijdend gedrag bij diverse cliënten. Naar aanleiding van deze zaak is in sommige (sociale) media de indruk gewekt dat aanraken van een patiënt of cliënt niet mag van de inspectie. Dat is onjuist. Een troostend of bemoedigend gebaar kan ook in een behandelrelatie passend en zinvol zijn. Echter, als de hulpvrager het gedrag van de hulpverlener als onveilig en grensoverschrijdend ervaart, gaat het te ver.
Dit stelt hoge eisen aan de professionaliteit van de hulpverlener, zeker in de GGZ. De hulpverlener dient te reflecteren op zijn handelen, ook dit handelen. En hij/zij dient transparant te zijn en moet zich toetsbaar willen opstellen. Hulpverleners zijn door opleiding en ervaring toegerust om hiermee goed om te kunnen gaan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vertrouwen in hun professionaliteit.

Dat betekent niet dat er op dit gebied geen incidenten plaatsvinden. Als het gedrag van een hulpverlener als niet-professioneel, (seksueel)intimiderend en/of grensoverschrijdend wordt aangemerkt, toetst de inspectie dat gedrag aan de normenkaders die beroepsbeoefenaren zelf hebben opgesteld, zoals de KNMG en – onder andere – V&VN.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen