Openbaar apotheker erkend als specialist

Array

Het specialisme ‘openbaar apotheker’ is vanaf vandaag wettelijk erkend. Met een publicatie in de Staatscourant geeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de titel van openbaar apotheker een formele status. Tot nu toe mocht iedere apotheker zich openbaar apotheker noemen.

Voor openbaar apothekers geldt dat ze hun universitaire opleiding farmacie hebben vervolgd met een tweejarige specialisatie, in combinatie met het werken in de praktijk. Dit leidt bij goed gevolg tot een registratie in het specialistenregister openbare farmacie.

Voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie KNMP spreekt van fantastisch nieuws. ‘De minister geeft hiermee aan dat ze de openbaar apotheker ziet als een essentiële zorgverlener in de eerste lijn. Hiervoor hebben we ons de afgelopen jaren sterk gemaakt.’ Het bestuur van de KNMP diende november 2014 de aanvraag in. ‘Door de intensieve vervolgopleiding verwerft de openbaar apotheker competenties die een basisapotheker niet heeft.’

Klein Nulent ziet in de erkenning een extra aanmoediging om door te gaan met de verdere ontwikkeling van de farmaceutische patiëntenzorg, waaronder de zogenoemde professionele standaarden. ‘Dat is van groot belang, gezien de enorme zorgvraag die door de vergrijzing op ons afkomt. Daarvoor is meer persoonsgerichte aandacht nodig voor kwetsbare ouderen, waardoor zij een betere kwaliteit van leven hebben, langer zelfstandig kunnen blijven wonen en sociaal actief kunnen zijn.’

VWS erkende eerder specialisaties van andere beroepsgroepen in de zorg, zoals het medisch specialisme van de huisarts en het farmaceutisch specialisme van de ziekenhuisapotheker, dat sinds 1998 wettelijk wordt erkend.

Bekijk het besluit van de minister in de Staatscourant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen