Vergoeding oncologische revalidatie te beperkt

Alleen complexe revalidatiezorg vergoed via basisverzekering
Er is nu eindelijk duidelijkheid over de vergoeding van revalidatie en herstelzorg bij kanker. Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft op aandringen van Koepelorganisatie Levenmetkanker gemeld dat herstelzorg bij kanker in de regel niet meer vergoed wordt in de basisverzekering. In 2015 werd de vergoeding nog gedoogd. De voorbije weken kregen de kankerpatiëntenorganisaties veel vragen hierover van bezorgde patiënten.Alleen de complexe revalidatiezorg waarbij patiënten doorverwezen worden naar een revalidatie arts, wordt door de basisverzekering gedekt. Het gaat dan om ernstige problematiek zoals revalidatie na een amputatie. Ook revalidatie die voortvloeit uit een chirurgische ingreep (tracheastoma bijvoorbeeld) valt onder de basisverzekering. Alle andere vormen van begeleiding vallen niet onder revalidatiezorg maar onder herstelzorg en worden via de 1e lijn (niet ziekenhuiszorg) aangeboden door een fysiotherapeut, een ergotherapeut of een psycholoog. Hier gelden de vergoedingsregels van de 1e lijn. Deze zorg wordt grotendeels via de aanvullende verzekering vergoed.

Aanvullende verzekering noodzakelijk
Voor kankerpatiënten is een aanvullende verzekering in 2016 noodzakelijk om de juiste herstelzorg te krijgen bij kanker. Jaarlijks krijgen 100.000 mensen de diagnose kanker. De overleving bij kanker neemt toe waardoor 1 op de 2 patiënten tegenwoordig na 5 jaar nog leeft. Maar deze kankerpatiënten kampen in meerderheid met hevige kortetermijneffecten én langdurige gevolgen door de behandelingen. Het gaat dan om bijvoorbeeld pijn, bewegingsklachten of vermoeidheidsklachten. Met goede oncologische herstelzorg slaagt een groot gedeelte van de patiënten erin om de klachten te verminderen en na de behandelingen weer actief de draad van hun leven op te pakken.

Vergoeding herstelzorg bij kanker moet beter
Omdat de meeste herstelzorg via de aanvullende verzekering loopt, dreigen patiënten die niet aanvullend verzekerd zijn of de eigen bijdrage niet kunnen betalen, hier de dupe van te worden. Dit vinden wij onacceptabel. Voor 2017 dient deze herstelzorg in het basispakket opgenomen te zijn. De overheid en zorgverzekeraars moeten hiervoor zorgen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen